Külföld

Elon Musk Twittere állami propagandának bélyegezte az amerikai közrádiót

rtl.hurtl.hu

2023. április 5. 21:06

Az NPR éves működési költségének töredéke származik költségvetési szervektől.

Hamis módon „amerikai állami médiának” bélyegezte az Elon Musk birtokolta Twitter az NPR közrádiót, ami így olyan állami irányítás alatt álló propagandamédiumokkal került egy kalapba a közösségi platformon, mint az orosz Russia Today vagy a kínai Hszinhua hírügynökség.

John Lansing, az NPR elnök-vezérigazgatója az Independent által idézett közleményében jelezte, hogy zavarja őket a címke, ami a Twitter saját szabályzata alapján sem vonatkozhatna rájuk. A Twitter ugyanis akkor alkalmazza ezt a megjelölést, ha egy adott médiumról tudható, hogy egy állam politikai nyomást gyakorol rá és befolyásolja a tartalmát.

Bár az NPR közszolgálatinak tekintett médium, éves működési költségének kevesebb mint egy százaléka származik költségvetési szervektől. Az európai közrádiókkal ellentétben az NPR-nek nincs saját adóhálózata, hanem több mint ezer helyi rádióadó közvetíti műsorait, amelyek tagdíjat fizetnek.

Lansing szerint független, tényalapú újságírói munkát végeznek, melynek középpontjában a szólásszabadság és a hatalommal bírók elszámoltatása áll, kötelezettségük az objektivitás és kiegyensúlyozottság betartása minden vitás témát feldolgozó műsorukban, és több mint fél évszázados történetük során minden kormányzati szervtől függetlenül működtek.

A Twitter saját szabályzata egészen eddig a hétig külön említette az NPR-t, amelyre a brit BBC-vel együtt nem vonatkozhat az „állami média” megjelölése. Kedden azonban törölték az NPR-re vonatkozó részt a szabályzatból, bár a BBC továbbra is szerepel benne.

A Georgetown Egyetem közpolitikai iskolájának elnöke, Don Moynihan szerint az NPR célba vétele azt mutatja, hogy épp Elon Musk az, aki politikai nézeteihez illeszkedő propagandát folytat. Az NPR állami médiaként való megbélyegzése újabb példa arra, hogy a Twitter korábban ésszerű és átlátható irányelveit értelmetlen módon írják át, hogy megfeleljenek a tulajdonos szeszélyeinek.

Az Independent hiába kereste kérdéseivel a Twittert, a közösségi platform sajtókapcsolatokra fenntartott email-címéről ugyanis egy ideje csak egy kaki emoji érkezik automatikus válaszként.

Nyitókép: Drew Angerer/Getty Images

#Külföld#twitter#elon musk#propaganda#npr

Címlapról ajánljuk