Szijjártó Péter Moszkvában: Az oroszokkal való együttműködés meghatározó marad, a Paks 2 szerződést módosítjákA külügyminiszter szerint tetszik, nem tetszik, a legfontosabb, hogy Magyarország energiaellátása zavartalan és folyamatos legyen.
Külföld

Szijjártó Péter Moszkvában: Az oroszokkal való együttműködés meghatározó marad, a Paks 2 szerződést módosítják

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. április 11. 15:13

A külügyminiszter szerint tetszik, nem tetszik, a legfontosabb, hogy Magyarország energiaellátása zavartalan és folyamatos legyen.

Megszülettek azok a megállapodások Oroszországgal, amelyek biztosítják Magyarország zavartalan és folyamatos földgáz- és kőolajellátását az elkövetkezendő időszakban is, jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Moszkvában.

Szijjártó Péter Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettessel és a Roszatomot vezető Alekszej Lihacsovval folytatott egyeztetéseket.

Szijjártó Péter szerint „előre borítékolható”, hogy látogatása milyen reakciókat fog kiváltani „a nemzetközi liberális fősodor” és a hazai ellenzék részéről.

Azonban mindaddig, amíg az energiaellátás ügye fizikai kérdés, és nem politikai vagy ideológiai tetszés vagy nemtetszés kérdése, addig tetszik, nem tetszik, Oroszország és az oroszokkal való együttműködés meghatározó marad Magyarország energiaellátásának biztonsága tekintetében 

– fogalmazott a magyar külügyminiszter.

Szijjártó Péter szerint az átvészelt tél után „Európában nagy mellénnyel szokás mostanában járni”, azonban a Nemzetközi Energia Ügynökség nemrég kiadta "vészjósló" jelentését, amely szerint az igazán komoly nehézségek a következő fűtési szezonban várhatók, amikor is kritikus lesz az ellátásbiztonság.

„Egyrészt semmi garancia nincs rá, hogy a következő tél is ennyire enyhe lesz, másrészt a kínai gazdaság energiaigénye jelentősen nő a koronavírus-járványt követő újranyitás nyomán, harmadrészt pedig még nem épültek ki a szükséges LNG-kapacitások a kontinensen” – sorolta Szijjártó Péter.

Első megállapodás

Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettessel folytatott tárgyalásával kapcsolatban Szijjártó Péter alapvető fontosságúnak nevezte az orosz földgázszállítás zavartalanságát. Mint közölte, megegyeztek azon opció meghosszabbításáról, amelynek értelmében szükség esetén hazánknak lehetősége lesz a hosszú távú szerződésben rögzített mennyiségen felüli vásárlásokra is.

„Magyarország földgázellátásának körülbelül 80-85 százaléka származik közvetlenül Oroszországból, ezért ennek a szállításnak a folyamatossága, zavartalansága alapvetően, kritikusan fontos számunkra” – jelentette ki.

Második megállapodás

A második megállapodás értelmében kiterjesztették azt a lehetőséget is, amelynek alapján Magyarország a gáz aktuális árától függetlenül, késleltetve fizetheti meg a megszabott 150 eurós árszint feletti részt. 

„Persze a mai energiaárak, hála a jóistennek, ennél jóval alacsonyabbak, de az elmúlt egy év pont azt mutatta meg, hogy az extrém helyzetekre is fel kell tudni készülni” – fogalmazott.

Harmadik megállapodás

Oroszország afelől is biztosította a magyar kormányt, hogy minden technológia, tudás és alkatrész a rendelkezésükre áll a szankciók ellenére is a Török Áramlat vezeték folyamatos üzemeléséhez, így az idei karbantartási és fenntartási munkálatok zavartalanul le fognak zajlani. Ha ez a gázvezeték a „sok baráti fenyegetés” miatt nem épült volna meg, akkor ma Magyarország ellátása gyakorlatilag lehetetlen lenne, közölte Szijjártó Péter.

2022-ben hazánk kőolajellátásának mintegy 80 százaléka a Barátság nevű vezetéken keresztül érkezett. A felek most megállapodást kötöttek arról is, hogy az orosz szállító továbbra is az ukrán-magyar határon adja át a kőolajat a Molnak.

„Korábban felmerültek ennél nagyobb kockázattal járó megoldási javaslatok is az orosz fél részéről, amelyek nyomán gyakorlatilag az Ukrajnán keresztüli szállítás Magyarország felelőssége lett volna, de ezt a mostani helyzetben azért jobb elkerülni” – mondta Szijjártó Péter. Az ukrajnai tranzit folyamatos fenntartása érdekében a Mol közvetlenül fogja rendezni a tranzitdíjat az ukrán vezetékhálózat üzemeltetőjével, mivel „a jelenlegi helyzetben elég komoly bizonytalanságot szülhetne”, amennyiben továbbra is az orosz vállalat rendezné a tranzitdíjat az ukrán vállalattal.

Megállapodás a paksi kivitelezési és finanszírozási szerződés módosításáról

„Megszületett a megegyezés Oroszországgal a paksi bővítés kivitelezési és finanszírozási szerződésének módosításáról annak érdekében, hogy lehetővé váljon az atomerőmű-beruházás folytatása és mielőbbi átadása” – közölte Szijjártó Péter a Roszatomot vezető Alekszej Lihacsovval folytatott tárgyalást követően.

A paksi beruházásról szóló szerződések most már több mint kilenc éve köttettek. Nyilvánvaló, hogy a háborútól és a szankcióktól függetlenül is az élet, a műszaki és technológiai helyzet változott annyit, hogy ezekhez a szerződéses keretekhez hozzá kell nyúlni annak érdekében, hogy ezt a beruházást végre lehessen hajtani.

„A szankciók erre még rátesznek egy lapáttal, így meg kellett találni azokat a jogi kereteket a meglévő szerződések módosításával, amelyek biztosítják számunkra, hogy az atomerőművet fel tudjuk építeni” – fogalmazott Szijjártó Péter, majd bejelentette, hogy a feleknek sikerült megállapodniuk a kivitelezési és a finanszírozási szerződés módosításának mikéntjéről is, ennek nyomán pedig az utolsó szövegezési feladatokat végzik már a jogászok.

Amennyiben ezzel megvannak, jóváhagyásra azonnal benyújtjuk ezeket a szerződésmódosításokat Brüsszelben az Európai Bizottság számára.

„Reméljük, hogy az Európai Bizottság nem kívánja kockára tenni a magyar energiaellátás hosszú távú biztonságát. Mivel a paksi új blokkok megépítése tudja garantálni hosszú távon, hogy Magyarország energiaellátása biztonságban lesz, hogy Magyarországon az energiaellátás fenntartható módon és normális áron tudjon történni az elkövetkezendő időszakban is” – tette hozzá. „Azt reméljük, hogy a kivitelezési és a finanszírozási szerződésmódosítást az Európai Bizottság gyorsan jóvá fogja hagyni, hogy tudjunk haladni tovább ezzel a beruházással” – mondta. (MTI)

Nyitókép: Alekszej Lihacsov és Szijjártó Péter tárgyalása Moszkvában, 2023. április 11-én – Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala

#Külföld#orosz-ukrán háború#szijjártó péter#moszkva#energiaellátás#mol#kőolaj#földgáz#oroszország

Címlapról ajánljuk