Külföld

Csak fehérben kapható a legnépszerűbb LADA, mert nincs festék

rtl.hurtl.hu

2023. április 8. 7:18

Az Ukrajna ellen indított orosz háború miatt bevezetett nemzetközi szankciók áldozata lett a színes Lada. 

Csak fehér színben lehet megvásárolni a LADA Granta modelleket, mert az azt gyártó AvtoVaz nem jut más színű festékhez – írta a 24.hu, az Autószektor című autós szaklapra hivatkozva.

Az orosz autógyártó tavaly novemberben jelentette be, hogy az idén elkészülő LADA Granta modellek csak fekete-fehér változatban voltak elérhetőek, a helyzet pedig azóta tovább romlott. A cég bejelentette, hogy az Oroszországban legnépszerűbbnek számító LADA Granta csak fehér karosszériaszínben készül.

A cég közölte, hogy egyáltalán nem tudják megmondani, hogy mikor tudnak újra különböző színekben pompázó LADA-kat kínálni a vásárlóiknak. Az AvtoVaz eddig külföldről szerezte be a fényezéshez használt festékeket, de azokhoz az Oroszország ellen hozott szankciók miatt már nem férnek hozzá. A cég ugyan próbál hazai gyártókból festéket szerezni, de az orosz ipar egyelőre nem képes az igények kielégítésére.

Brutális veszteség

Ahogy arról egy nappal korábban beszámoltunk, a szankciók és a háború miatt brutális az orosz költségvetés vesztesége: az orosz büdzsébe befolyt pénz összesen 20,8 százalékkal csökkent, elsősorban az energiabevételek 45 százalékos visszaesése miatt. 

Szakértők már tavaly szeptemberben arról beszéltek, hogy működnek az Oroszországgal szembeni szankciók, és „fogy a pénze Putyinnak”. 

Nyitókép:MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

#Külföld#lada#festék#hiány#szankciók#orosz-ukrán háború#oroszország

Címlapról ajánljuk