Külföld

Meztelen sofőr és elütött bicikliző gyerek: a Tesla dolgozói egymásnak küldözgették az autók kameráinak titkos felvételeit

rtl.hurtl.hu

2023. április 7. 14:42

A 20-30 év körüli alkalmazottak gyakran mémesítették is az általuk viccesnek tartott jeleneteket.

A Tesla azt ígérte az elektromosautó-tulajdonosok millióinak, hogy tiszteletben tartja a magánéletüket, ám a Reuters cikke alapján a dolgozók egymásnak küldözgették a járművek belső kameráinak felvételeit. 

A lap korábbi dolgozókkal készített interjúkat, ezekből pedig kiderült, hogy ezek a felvételek gyakran egészen kínosak vagy tragikusak voltak a tulajdonosok számára. 

Előfordult például, hogy egy férfi teljesen meztelenül ült a kocsijába, de volt olyan videó is, amelyen az volt látható, hogy egy teslás elüt egy biciklizó gyereket. 

A gyerek az egyik irányba repült, a bicikli a másikba – a videó futótűzként terjedt az egyik kaliforniai irodában privát chateken keresztül. 

Rengeteg kutyás felvételt osztottak meg így egymással, és gyakoriak voltak a vicces útjelzőtáblákról készült képek is, amelyeket mémesítettek is az alkalmazottak. Voltak videók, amelyeket egy-két ember látott csak, de olyan is akadt, amelyet rengetegen megnéztek. (Maguk a felvételek nem kerültek ki a Reutershez.)

A Tesla adatvédelmi szabályzata szerint a kamerafelvételek névtelenek maradnak, így nem azonosítható a tulajdonos vagy jármű. Hét korábbi alkalmazott azonban azt mondta a Reutersnek, hogy a munkahelyükön használt számítógépes program képes megmutatni a felvételek helyét, márpedig így megállapítható, hol lakik a Tesla tulajdonosa.

Az egyik volt dolgozó azt is elmondta, hogy néhány felvételt akkor készítettek, amikor az autókat éppen nem használták. Néhány évvel ezelőtt ugyanis a Tesla még kikapcsolt állapotban is kapott videofelvételeket járművektől, ha a tulajdonosok ehhez hozzájárultak. Ma már nem gyűjtenek így adatokat. 

A Tesla nem reagált a lap megkeresésére. 

Azt egyébként nem tudni, hogy jelenleg is folyik-e ez a gyakorlat, de az sejthető, hogy miként kerültek ki a felvételek. A járműbe ugyanis olyan automatát építettek, amely felismeri a gyalogosokat, az útakadályokat, valamint a különböző útjelző táblákat is. Ezt úgy tudják technikailag megoldani, hogy a rögzített felvételeket címkékkel látják el, azaz az ezen dolgozó embereknek látniuk kellett az autó által készített videókat. 

Őszintén szólva ez a magánélet megsértése volt. Mindig azzal viccelődtem, hogy soha nem veszek Teslát, miután láttam, hogyan bántak ezekkel az emberekkel 

– mondta egy korábbi alkalmazott.

Az interjúk során két korábbi alkalmazott azt mondta, munkavégzésük során néha arra is kérték őket, nézzék meg az ügyfelek otthonaiban, garázsaiban és környékükön készült felvételeket.

„Néha azon tűnődtem, vajon ezek az emberek tudják-e, hogy ezt látjuk” – mondta az egyik „Sok olyan dolog volt, amit nem akarom, hogy bárki is lásson az életemről."

A dolgozók egyébként arról is beszámoltak, hogy a mémesítés nagyon gyakori volt az általában 20-30 év körüli dolgozók között. Aki igazán vicces mémet tudott készíteni, még a társai elismerését is kivívta. 

Nyitókép: Filip Singer/MTI/EPA

#Külföld#tesla#jármű#kamera#felvétel

Címlapról ajánljuk