Külföld

Visszaállítja Lettország a sorkatonaságot az ukrajnai háború miatt

rtl.hurtl.hu

2023. április 5. 21:43

Nők is jelentkezhetnek önkéntesként.

A lett védelmi minisztérium közölte, hogy jövőre visszaállítják a kötelező sorkatonai szolgálatot az ukrajnai háború miatt.

A kötelező sorkatonaságot 2007-ben törölték el, a lett fegyveres erőket ekkor hivatásos hadsereggé alakították át, amit önkéntesek egészítenek ki. A vilniusi parlament szerdán elfogadta a törvénymódosításokat, aminek értelmében már idén – először önkéntes alapon – bevezetik a sorkatonai szolgálatot, ami 2024-től válik kötelezővé.

Lettországnak Oroszországgal és Fehéroroszországgal is vannak közös határszakaszai. A lett védelmi miniszter szerint „Ukrajna brutális és nagyméretű orosz megtámadása óta új geopolitikai valóságban élünk”, és „Ukrajna tapasztalatából tudjuk, hogy erkölcsileg stabil és felkészült társadalom nélkül lehetetlen szembeszállni az agresszorral”.

A kötelező sorozás a 18-27 éves férfiakat érinti, a nők önkéntesként jelentkezhetnek a 11 hónapos katonai kiképzésre. Akik vallási vagy lelkiismereti okok miatt visszautasítják a kötelező sorkatonai szolgálatot, azok közösségi munkát végezhetnek a lett védelmi minisztérium által felügyelt létesítményekben – írta az MTI.

Nyitókép (archív): MTI/EPA/Valda Kalnina

#Külföld#sorkatonaság#lettország#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk