Külföld

Fegyveres rablásért is ült a haditudósítóból lett propagandista – ki volt Vladlen Tatarszkij, a saját mellszobrával felrobbantott orosz háborús influenszer?

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. április 4. 15:29

Vladlen Tatarszkij maffiafilmbe illő halála körül rengeteg még a homályos részlet. A Wagner magánhadsereg főnöke gyászolja, Putyin posztumusz Bátorság Érdemrenddel tüntette ki. Az orosz propaganda szerint az ukrán titkosszolgálat végzett vele, miközben az is lehet, hogy maga Prigozsin lett volna az igazi célpontja a merényletnek.

Mint arról az rtl.hu is beszámolt, április 2-án délután, a szentpétervári Street Food Bar No. 1 kávézóban robbantásos merényletben meghalt Vladlen Tatarszkij propagandista, az Ukrajna elleni orosz inváziót hangosan támogató hadibloggerek egyik legismertebbike. A történtek közvetlen körülményei mostanra nagyjából tisztázódtak a helyszínen készült, nyilvánosságra hozott videóknak köszönhetően. A kávézóban Tatarszkij úgynevezett szerzői estet tartott, amin több tucatnyian jelentek meg. Tatarszkij arról tartott előadást, hogy az oroszbarát „katonai tudósítóknak” pontosan hogyan kell erről a háborúról tudósítaniuk.

Az eseményre érkezett egy hosszú fekete kabátot viselő, hosszú szőke hajú, fiatal nő is, és egy dobozt adott át ajándékként Tatarszkijnak. A dobozban egy orosz katona aranyszínű mellszobra volt, ami a 2014-től kezdődően a Donbászban a szeparatisták oldalán is harcoló Tatarszkijt ábrázolta (legalábbis a közvélekedés szerint). Tatarszkij átvette a dobozt, kinyitotta és kivette a szobrot, amit műsorvezető társával együtt tréfálkozva megcsodált.


A fiatal nő, aki Nasztyaként mutatkozott be, vissza akart ülni a hátsó sorokba, de Tatarszkij megkérte, hogy üljön a közelébe. A lány erre azt felelte, hogy „félénk vagyok” és valamivel távolabb, az egyik ablak közelében foglalt helyet, onnan nézte kissé riadtan, ahogy a propagandista a szobrot nézegeti és tapogatja. „Egy arany Vladlen! Nagyszerű! Hála Istennek, sokkal jóképűbb, mint én!” – tréfálkozott Tatarszkij. A férfi ezután visszarakta a dobozba a műalkotást, és épp a buborékfóliát igazgatta a feje búbján, amikor a szoborba rejtett pokolgép működésbe lépett. A sors fintora, hogy eközben valaki a hallgatóságból épp az ukrajnai hidak felrobbantásáról tett fel kérdést.


Tatarszkij a helyszínen meghalt. A kávézóban komoly pusztítást végbe vivő robbanásban negyvenen megsérültek, 22 főt vittek kórházba, közülük 8 állapota súlyos. A súlyos sérültek közt volt Tatjana Ljubina és Szergej Csaulin, mindketten orosz propagandisták.

Az orosz hatóságok őrizetbe vették a szentpétervári Darja Trepovát, akit a merénylet kivitelezésével gyanúsítanak.

Ki volt Tatarszkij?

A merénylet híre szélsebesen bejárta a világsajtót, és rögtön adta magát a kérdés: ki volt Vladlen Tatarszkij, és főleg: miért kellett meghalnia?

Erre többféle válasz létezik, leginkább attól függően, hogy ki hogyan viszonyul az orosz-ukrán háborúhoz, egészen pontosan ahhoz, hogy Oroszország lerohanta Ukrajnát.

Vladlen Tatarszkij eredeti neve Makszim Fomin, Ukrajnában született 1982-ben, a Donyeckhez közeli Makejevkában. Fomin orosznak vallotta magát, bányász apját orosz hazafinak tekintette, aki hazafias szellemben nevelte őt, orosz nemzeti identitása miatt az iskolában folyamatos konfliktusokba keveredett tanáraival. 

Később ő is bányászként dolgozott egy ideig, majd fegyveres rablásért börtönbe került: 2011-ben 12 év börtönbüntetésre ítélték, amiből úgy szabadult, hogy az Ukrajna elleni orosz háború első szakaszában beállt az oroszbarát milíciába.

2014-től kezdve az orosz szeparatisták oldalán harcolt a donbászi hadműveletekben, születési nevén saját blogot vezetett a LiveJournalon, interjúkat, riportokat írt, miközben a VKontakte orosz közösségi oldalon is tudósított a harcokról. Írásai viszonylagos őszinteséggel mutatták be az orosz és a szeparatista katonai egységek hadműveleteit, a katonák alkoholizmusát, a parancsnokok dilettantizmusát. 2017-ben felvette a Vladlen Tatarszkij nevet, Viktor Pelevin világhírű kortárs orosz író Generation „P” című regényének főszereplője, Babilen ​Tatarszkij után. Ezzel a lendülettel a LiveJournalról az akkoriban egyre népszerűbbé váló Telegramra költözött.

Tudósítóból propagandista

2022 februárjában, azaz az Ukrajna elleni totális orosz invázió megindulásakor ​Tatarszkij népszerűsége még visszafogott volt, nagyjából 30 000 ember követte Telegram-csatornáját. A háromnaposra tervezett speciális katonai művelet bő egy éve alatt feliratkozóinak száma 19-szeresére, mintegy 570 ezerre nőtt. 

Az üzeneteit egyre nagyobb követőtáborhoz eljuttató ​Tatarszkij eközben háborús tudósítóból propagandistává, a hivatalos orosz álláspont szócsövévé vált. 

Egyre többet hívták az orosz tévékbe szerepelni, szakérteni, betársult a Jevgenyij Prigozsin pénzelte, több mint egymillió követővel bíró Рыбарь Telegram-csatorna tévéműsorába, ami szintén a Kreml-párti üzeneteket, a hivatalos orosz propagandát visszhangozta hétről hétre. Egyes vélekedések szerint Igor Girkin és Alekszandr Szladkov mellé felzárkózva Tatarszkij az egyik legbefolyásosabb orosz háborús influenszerré vált.

Tatarszkij mondanivalója gyakorlatilag arra redukálódott, hogy az orosz invázió célja az Oroszország-ellenes ukrán állam teljesen lerombolása, hogy az ukránokat ki kell gyógyítani a russzofóbiából, a nacionalizmusból, ahogy az oroszok dédapái egykoron megtisztították Németországot a démoni Hitlertől és a náci ideológiától. Tatarszkij nézeteiben közel állt, mondhatni baráti szálak fűzték Darja Duginához, Vlagyimir Putyin fő ideológusának tartott Alekszandr Dugin filozófus lányához, aki tavaly augusztusban lett merénylet áldozata.

2022. szeptember 30-án ​Tatarszkij részt vett a Kremlben tartott ünnepségen, ahol a négy megszállt ukrán terület Oroszországhoz való csatolását ünnepelték. 

Mindenkit legyőzünk, mindenkit megölünk, mindenkit kifosztunk, ha szükséges, minden úgy lesz, ahogy mi szeretnénk

– foglalta össze saját szavaival élő videós bejelentkezésekor az eseményen elhangzottakat.


A Telegramon olvasható orosz katonai csatornák elég komoly része ekkor már hetek-hónapok óta arról írt, hogy az orosz hadműveletek nem a tervek szerint zajlanak Ukrajnában, és elég komoly esély van arra, hogy Oroszország vereséget szenved ebben a konfliktusban. Velük ellentétben Tatarszkij még az elmúlt hónapokban is nagyon optimistán értékelte a front alakulását, nem hitt a 2022 őszén Herszon régióban lezajlott ukrán ellentámadás sikerében, arról írt, hogy a helyzet még korrigálható. Ezzel egyidőben azonban elkezdte aktívan kritizálni a Szergej Sojgu vezette Védelmi Minisztériumot, ezért egyre többen úgy könyvelték el, hogy Tatarszkij az orosz elnökhöz lojális Sojguval egyre nyíltabban konfrontálódó Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-zsoldoshadsereg magasabb politikai babérokra törő vezetőjének pártjára állt.

Putyin és Prigozsin közt

Hogy Tatarszkij 2023 áprilisának elején pontosan hol helyezkedett el a meglehetősen zavaros, hatalmi harcokkal teli, háborús pszichózissal átitatott orosz közéletben, nehéz innen megítélni. Halála után Prigozsin bejelentette, hogy a Wagner-zsoldosok elfoglalták Bahmut közigazgatási központját, és a városházára Tatarszkij emlékére tűzték ki az orosz zászlót. Vlagyimir Putyin ezzel csaknem egy időben a Bátorság Érdemrendjét adományozta posztumusz Tatarszkijnak.


Az, hogy miért kellett Tatarszkijnak meghalnia, miért lett ő egy oroszországi merénylet „puha” célpontja, kik és hogyan szervezték meg a robbantást, nem világos és még jó ideig nem is lesz az.

Az orosz hatóságok és a Kreml hivatalnokai is terrorcselekményként kezelik a történteket, Ukrajnát, az ukrán titkosszolgálatokat vádolva a kivitelezéssel, a nyugati országokat (az Európai Uniót és az Egyesült Államokat) pedig bűnrészesnek kiáltották ki. Fő gyanúsítottjuk a fentebb már említett 26 éves Darja Trepova, aki korábban háborúellenes ellenzéki aktivistaként vált ismertté, és aki szimpatizálhatott a Putyin fő ellenzékének tartott Alekszej Navalnij mozgalmával is. Navalnijék mindeközben tagadták, hogy bármiféle közük lenne a robbantáshoz.

A nem teljesen alaptalan spekulációk szerint Tatarszkij a Sojgu és Prigozsin közti hatalmi harc áldozata lehetett. Erre utal, hogy a kávézó a Wagner-vezér érdekeltségébe tartozik, ő maga bocsátotta a „Kiber Front Z” patrióta mozgalom rendelkezésére, hogy háborúpárti rendezvényeket tartsanak ott. 

A szóbeszéd szerint Prigozsin maga is hivatalos volt Tatarszkij vasárnapi előadására, és nem kizárt, hogy Prigozsin volt az igazi célpontja a merényletnek.

Mint arra sok politikai elemző rámutatott, a belső, orosz hatalmi harcról árulkodik több jel is. A már-már maffiaszerűen stílusos, erős üzenetet hordozó kivégzési mód kétségkívül az orosz maffiaállam jellegzetességeit hordozza. Az, hogy a robbantás után azonnal közölték az orosz hatóságok, hogy 200 gramm TNT-nyi robbanószer volt a szoborba rejtve, szintén gyanakvásra ad okot. Mint ahogy az is, hogy elfogása után nem sokkal félperces videót tettek közzé Darja Trepova kihallgatásáról, amiben beismeri, hogy ő vitte a szobrot a kávézóba, majd a kérdésre, hogy kitől kapta szobrot azt feleli, hogy „elmagyarázhatnám ezt később?” – ami meglehetősen szokatlan válasz egy orosz rendőrségi kihallgatás során. A nő férje egyébként a történtek után úgy nyilatkozott, hogy feleségét valószínűleg csőbe húzták, ha tudja, hogy bomba van a szoborban, biztosan nem kézbesíti a dobozt.


Tatarszkij Telegram-csatornáján április negyedikén, kedden megjelent egy poszt, amiben köszönetet mondanak Putyinnak a kitüntetésért és a Wagner-zsoldoshadsereg vezetőinek, hogy befogadták őt soraikba. A poszt szerzői arra tettek ígéretet, hogy mivel sok új feliratkozója lett a csatornának, ezért megosztják Tatarszkij mindig aktuális videóit és posztjait. Zárásképp Tatarszkij hírhedt Kreml-beli üzenetét idézve azt írták, hogy

mindenkinek válaszolunk, akinek válaszolni kell, mindenkit letiltunk, ha szükséges, minden úgy lesz, ahogy mi szeretnénk. Az ellenséget legyőzzük. A győzelem a miénk lesz.

#Külföld#orosz-ukrán háború#Vladlen Tatarszkij#merénylet#oroszország#szentpétervár#pokolgép#ma

Címlapról ajánljuk