Külföld

Szoborba rejtett pokolgéppel végezték ki az orosz háborúpárti bloggert, megvan a merénylő

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. április 3. 8:08

A Wagner magánhadsereg vezetéséhez közel álló Vladlen Tatarszkij egy szentpétervári kávézóban tartott előadást, ahová egy fiatal nő egy szobrot vitt neki ajándékba. A szoborban körülbelül negyed kiló TNT-nek megfelelő robbanóanyag volt. 

Mint arról az rtl.hu is beszámolt, bomba robbant vasárnap egy szentpétervári kávézóban, a merényletben életét vesztette Vladlen Tatarszkij (valódi nevén: Makszim Fomin), az Ukrajna elleni uszító megnyilvánulásairól hírhedt orosz háborús blogger. 

A robbanás következtében 32-en megsérültek, 19 embert kórházba szállítottak, közülük tíz sérülései súlyosak. A detonáció olyan erős volt, hogy kitörtek a kávézó ablakai, és megrongálódott a terasza is.


Tatarszkij Egy este Vladlennel címmel szerzői estet tartott a Street Food Bar No1 kávézóban, ami Jevgenyij Prigozsin, a Wagner magánhadsereg érdekeltségi körébe tartozik. A helyszínen készült videók és fotók tanúsága szerint egy fiatal nő is megjelent a kávézóban, és átadott egy sisakos katonát ábrázoló fejszobrot Tatarszkijnak azzal, hogy elismerését szeretné vele kifejezni.

Kültéri biztonsági kamerák felvételein jól látható, ahogy a nő kezében a szobrot rejtő dobozzal bemegy a kávézóba, bent pedig mobiltelefonnal készült videókon látható és hallható, ahogy átadja a szobrot Tatarszkijnak.


A szoborban lévő robbanószerkezet nem sokkal később működésbe lépett, és azonnal végzett Tatarszkijjal. A merénylő, a 26 éves, háborúellenes aktivistaként ismert Darja Trepova kórházba került. Az orosz biztonsági szolgálat őrizetbe vette, és házkutatást tartott a lakásán.


 


A TASZSZ orosz állami hírügynökséget úgy tájékoztatták a bűnüldöző szervek, hogy 200 gramm trotilnak megfelelő hatóerejű robbanószer volt a kis méretű szoborban.


Az orosz háborúpárti csatornákon Ukrajnát, az ukrán titkosszolgálatot kezdték vádolni a merénylettel, terrorizmusnak nevezve a történteket, független elemzők szerint a robbantás hátterében az orosz védelmi miniszter, Szergej Sojgu és Jevgenyij Prigozsin közti ellentét állhat.


Prigozsin nem sokkal a robbantás után reagált a merénylet hírére, elismerve, hogy a kávézót ő bocsátotta a „Kiber Front Z” patrióta mozgalom rendelkezésére. Megemlítette, hogy a merénylet nagyban emlékezteti őt Darja Dugina, Alekszandr Dugin filozófus lányának tavaly augusztusi megölésére. Prigozsin szerint nem Kijev áll a robbantás mögött, inkább valószínű, hogy egy radikális csoport követte el a támadást.


Darja Duginával gépkocsijba rejtett pokolgép végzett Moszkva környékén egy autópályán. A gyilkosság elkövetésével az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) az ukrán állampolgárságú Natalja Vovkot vádolta meg, aki a bűncselekményt követően Észtországba távozott. Dugina és Tatarszkij hasonló szélsőséges Ukrajna-ellenes nézeteket vallottak és terjesztettek.

A fegyveres rablásért korábban elítélt, 2014-ben Donbászban a szakadárok oldalán harcoló Tatarszkij egyik legismertebb megnyilvánulása az volt, amikor a négy kelet-ukrajnai régió Oroszországhoz csatolása után a Kremlben tartott fogadáson arról beszélt élőben követőinek, hogy „mindenkit legyőzünk, mindenkit megölünk, mindenkit kifosztunk, ha szükséges, minden úgy lesz, ahogy mi szeretnénk”.

 

#Külföld#orosz-ukrán háború#oroszország#szentpétervár#merénylet#Vladlen Tatarszkij#pokolgép#Videó

Címlapról ajánljuk