Külföld

Amerikai atombombát érhetett baleset egy holland támaszponton

rtl.hurtl.hu

2023. április 3. 17:29

Előkerült egy fotó, amin egy eldeformálódott bomba látható, amit tűzszerészek vizsgálnak.

Egy holland légibázison tárolt amerikai atombombát baleset érhetett – állítja egy hétfőn közzétett jelentés a Guardian szerint. Az Amerikai Tudósok Szövetsége (FAS) egy fotót tett közzé egy B61-es rakétáról, aminek a farokrésze el van görbülve, illetve a szárnyak is eldeformálódtak. A fotón az látszik, hogy a bombát egy katona irányítása alatt két tűzszerész, illetve egy civil vizsgálja.

A FAS jelentése szerint az ország egyik nukleáris létesítménye, az új-mexikói Los Alamos nemzeti laboratórium 2022-es, diákoknak szóló bemutatójához csatolta, és a kép helyszínéül a hollandiai Volkel légitámaszpontot jelölték meg.


Az Amerikai Tudósok Szövetsége ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy azt nem tudni, hogy valóban Hollandiában készült-e a felvétel, illetve azt sem tudni, hogy egy igazi atombomba vagy egy gyakorlófegyver van-e a képen.

Valószínűleg nehéz lesz ezeket a kérdéseket tisztázni, mivel titokban tartják, ha megsérül egy ilyen fegyver. Az sem segíti az események tisztázását, hogy az Egyesült Államok semmit sem árul el az atomfegyvereiről, mert ez a bevett gyakorlatuk.

Nyitókép: A sérült bomba: Fotó: Federation of American Scientists

#Külföld#atombomba#sérülés#hollandia#támaszpont#egyesült államok

Címlapról ajánljuk