Külföld

Kórházban van Ferenc pápa, de a magyar püspöki konferencia szerint nincs veszélyben budapesti látogatása

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. március 30. 13:47

Az egyházfő a tervek szerint április 28-án érkezik Budapestre, nincs hír arról, hogy felmerült volna a látogatás elhalasztása.

Nem kell aggódni, a Szentatyával minden rendben van

– válaszolta a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtóosztálya a hvg.hu-nak arra a kérdésre, hogy lehet-e bármilyen hatással az április 28-án kezdődő magyarországi pápalátogatásra Ferenc pápa kórházi kezelésének.

Mint azt az rtl.hu is megírta, szerdán előre tervezett kivizsgálásra kórházba vitték, de váratlanul bent is tartották a katolikus egyházfőt. A kezdeti találgatásokra reagálva a Vatikán azt közölte, hogy a katolikus egyházfőt légúti fertőzéssel kezelik a Gemelli-klinikán, és pár napig egészen biztosan ott is marad. A Vatikán leszögezte, hogy a pápa nem covidos, és nem erősítette meg azokat az olasz sajtóhíreket, amik szerint a Szentatyát szívproblémák miatt vizsgálják.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia arra a kérdésre nem válaszolt, hogy a pápalátogatás szervezői felvették-e a kapcsolatot a Vatikánnal a pápa egészségi állapotát illetően, azaz nem reagáltak arra, hogy felmerült-e a pápa Magyarországi látogatásának elhalasztása.

A katolikus egyház feje a következő napokban egészen biztosan nem vesz részt a húsvét előtti időszak már betervezett programjain, az is bizonytalan, hogy részt tud-e venni az április 2-i virágvasárnapi misén.

A pápa április 28-30 között tartózkodik a tervek szerint Magyarországon. Érkezése napján, pénteken meglátogatja Novák Katalin köztársasági elnököt, találkozik Orbán Viktorral a karmelita kolostorban, ahol beszédet is mond. Délután püspökökkel, papokkal, diakónusokkal, szerzetesekkel, papnövendékekkel és lelkipásztori munkatársakkal találkozik a Szent István Bazilikában, ahol ismét beszédet mond. Szombaton szegényekkel és menekültekkel találkozik a Rózsák terei templomban, majd a Papp László Sportarénában fiatalokkal találkozik. A hivatalos program szerint vasárnap délelőtt fél tízkor a pápa misét tart a Kossuth Lajos téren. 

Nyitókép: Ferenc pápát felsegítik pápamobiljára a vatikáni Szent Péter téren a hetenkénti általános kihallgatásának végén, 2023. március 29-én. Az audiencia után a római katolikus egyházfőt előzetesen tervezett kivizsgálásra egy római kórházba szállították – Fotó: Alessandra Tarantino / MTI/AP

#Külföld#ferenc pápa#pápalátogatás#betegség#Magyar Katolikus Püspöki Konferencia

Címlapról ajánljuk