Külföld

Kamu, megrendezett videóval próbálták az oroszok lejáratni az ukrán hadsereget, de hamar lebuktak

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. március 30. 9:42

Az orosz külügy és a londoni orosz nagykövetség által is megosztott videófelvételen állítólagos ukrán katonák támadnak egy nőre és egy csecsemőre.

Orosz, illetve oroszbarát Telegram- és Twitter-csatornákon napokkal ezelőtt megjelent egy olyan videó, amelyen ukrán katonák egy erdei úton zaklatnak egy nőt és kisbabáját, majd rá is lőnek autójukra, írja az Euronews.

A nő autójában lévő kamera által rögzített bő kétperces felvétel azzal kezdődik, hogy egy ukrán zászlóval és fehér kereszttel jelölt olajzöld Volkswagen megállásra kényszeríti a nő autóját. Az állítólagos ukrán autóból két terepruhás férfi száll ki, sisakjukon, ruhájukon sárga szalaggal, ami korábban az ukrán katonák jelölése volt.

Az egyik katona kikerül a kamera látómezőjéből, majd az hallható, hogy sértegetni kezdi az oroszul beszélő nőt, akiről kiderül, hogy muszlim. Szemétnek és disznónak nevezi, miközben a nő könyörög, hogy ne beszéljen vele így.

„A hivatalos nyelvet használd, amikor velem beszélsz, te disznó. Ne a disznók nyelvén beszélj velem” – kiabál a katona.

„Nem érdekel a gyereked, te barom, hülye vagy?” – ordít végül a katona, majd amikor újra a kamera elé kerül, fegyverével párszor a nő autója felé lő, miközben a nő sikoltozik. Ezután a két katona visszaül az autóba, megfordulnak és elhajtanak, miközben végig a nő és a kisgyerek sírását lehet hallani.

A videót felháborodva terjesztették a Kreml-barát tisztviselők, többek között a londoni orosz nagykövetség is megosztotta Twitteren azzal, hogy ilyenek a bátor ukrán katonák: kisgyerekes nőket fenyegetnek, lőnek rájuk.


Az orosz külügyminisztérium egy azóta már törölt posztban egyenesen náciknak nevezte az ukrán katonákat:

Kamu, megrendezett videóval próbálták az oroszok lejáratni az ukrán hadsereget, de hamar lebuktak

A videóról azonban független adat- és tényellenőrzők gyorsan kiderítették, hogy megrendezett felvétel. A videón látható tereptárgyak alapján sikerült pontosan meghatározni, hogy hol forgatták a jelenetet: 

az oroszok által megszállt donyecki régióban, az orosz ellenőrzés alatt lévő Makiivka közelében, ahol jelenleg nem járőrözhetnek kedvükre ukrán katonák.


Több más jel is utal arra, hogy a videó kamu, csak hogy néhányat felsoroljunk:

  • Az ukrán katonák jelenleg nem sárga szalagokat viselnek egyenruhájukon, hanem zöldet.
  • Ukrajnában a háború kezdete tilos a műszerfali kamerák használata, egy ilyen ellenőrzés során ukrán katonák elkobozták volna azt.
  • A katonák autója szinte teljesen tiszta, mintha kifejezetten a forgatás kedvéért álltak volna ki vele egy garázsból.
  • Az ukrán hadsereg által a járművek jelölésére használt fehér kereszt nem olyan, mint ami a videón is látható (ami a német Wehrmacht-kereszt egyik változata).

A videóról egy sor orosz háborús hírekkel foglalkozó csatorna is elismerte, hogy ügyetlen hamisítvány, az orosz külügyminisztérium törölte is a Twitteréről.

#Külföld#orosz-ukrán háború#propaganda#álhír#dezinformáció

Címlapról ajánljuk