Külföld

Ukrajnában orosz ügynökhálózat segítette Putyin háborúját

rtl.hurtl.hu

2023. március 29. 19:09

Kiterjedt orosz ügynökhálózat működött Ukrajnában, ami már 2021 júniusában megkezdte az ország megszállásának előkészítését. Legalább 800 ukrán tisztviselőt is a Kreml szolgálatába állítottak.

Vlagyimir Putyin hírszerzése, titkosszolgálata és kémei nagyobb sikereket értek el Ukrajnában, mint az orosz hadsereg, amely számos kudarcot tudhat maga mögött a háborúban – állapította meg a brit Royal United Services Institute (Rusi) friss jelentésében.

Az orosz kémszervek már 2021 júniusában megkezdték a Ukrajna inváziójának előkészítését.

– áll a 39 oldalas dokumentumban, amely létrejöttéhez lefoglalt iratok, helyszíni kutatások és az ukrán tisztviselők beszámolói is hozzájárultak. A jelentésből többek között kiderült, az orosz hírszerzés vezetője szólt Putyinnak, hogy több időre van szükségük a műveletek megkezdéséhez, ezért az invázió halasztását javasolták – kérésére azonban az orosz elnök legyintett. 

Az intézet szerint az orosz belföldi kémszolgálat (FSZB) – amely a KGB utódjaként funkcionál – ügynökhálózatot épített ki Ukrajnában, így sikerült Putyinnak megtervezni a támadást. Az operatív kémegységek jelentős része ráadásul az invázió kezdete után is aktív maradt, így folyamatosan segítették az orosz hírszerzést – írja a BBC.

Az ügynökök viszont már kezdetben is rosszul mérték fel az erőviszonyokat: még az invázió előtt egy olyan jelentést adtak át Putyinnak, amely szerint az orosz csapatokat tárt karokkal fogadják majd az ukránok, és gyorsan megdöntik a kijevi kormányt, ami tévedésnek bizonyult.

Legalább 800 ukrán tisztviselőt is beszerveztek orosz ügynöknek. Egyeseket kényszerítettek, de voltak olyanok is, akik önként kémkedtek Putyinnak.

Ahogy az orosz erők előre nyomultak, az FSZB tisztjei lefoglaltak ukrán kormányzati iratokat, azonosítottak ukrán állami tisztviselőket, majd házkutatásokat tartottak. Az ügynökök pincékben hallgatták ki az embereket, gyakran kínzást is alkalmaztak, hogy értékes információkat szerezzenek. Oroszország azóta is tagadja, hogy Ukrajnában emberi jogi visszaéléseket követett volna el.

Nyitókép: Gavriil Grigorov / MTI / AP / Szputnyik

#Külföld#vlagyimir putyin#kreml#fszb#orosz#kém#hálózat#hírszerzés#ukrajnai háború

Címlapról ajánljuk