Külföld

Magyarország szégyenpadra kerülhet, jön az új jogállamisági jelentés

rtl.hurtl.hu

2023. március 29. 6:58

Miszerint Magyarország a választási autokrácia hibrid rendszerévé vált.

Újabb jogállamisági jelentéssel készül az Európai Parlament, írta meg a Népszava. A lap szerint az Európai Parlamentnek a jogállamiság uniós helyzetéről szóló, elfogadás előtt álló jelentése megismétli a képviselő-testület több állásfoglalásban lefektetett véleményét, miszerint Magyarország a választási autokrácia hibrid rendszerévé vált.

Emlékeztet arra is, hogy Magyarország ellen eljárás folyik a kormánynak az EU alapértékeit súlyosan veszélyeztető lépései miatt, és sajnálatát fejezi ki, hogy ennek keretében a kormányok képviselőiből álló Tanács nem volt képes érdemi döntéseket hozni. A további késlekedéssel a tagállamközi testület maga is azt kockáztatja, hogy megszegi a jogállamiság elveit –  szögezi le a dokumentum, amely megemlíti, hogy Magyarországot az EU pénzügyi érdekeinek védelmében is eljárás alá vonták.

Az Európai Parlament plenáris ülésén csütörtökön tartanak vitát, majd szavazást a jogállamiság helyzetéről készült általános jelentésről, amelynek nincs jogi ereje.

Tavaly szeptemberben  az Európai Parlament nagy többséggel fogadta el a magyar jogállamiság helyzetéről szóló jelentést, amely szerint tovább romlott a demokrácia és az alapvető jogok helyzete Magyarországon azóta, hogy az EP 2018-ban elindította a 7. cikk szerinti eljárást. Az Európai Unió tétlensége csak súlyosbítja a helyzetet a jelentés szerint. A jelentés mellett 433-an, ellene pedig 123-an szavaztak. A 2018-as Sargentini-féle jelentést kiegészítő dokumentumot jegyző, francia zöldpárti Gwendoline Delbos-Corfield korábban az rtl.hu-nak azt mondta: a kormány vállalásait – például egy új korrupcióellenes hatóság felállítását – kevesli, az uniós pénzek kifizetését pedig meghatározott vállalások teljesítéséhez kötné.

Nyitókép: Antonio Masiello / Getty Images

#Külföld#európai parlament#jogállamiság#európai unió

Címlapról ajánljuk