Külföld

A WHO enyhített a covid elleni oltásokról szóló ajánlásain

rtl.hurtl.hu

2023. március 28. 19:40

Már csak a rizikócsoportokba tartozóknak tanácsolják, hogy emlékeztető oltást vegyenek fel.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kedden enyhített a koronavírus elleni oltásokra vonatkozó ajánlásain, írja az MTI. A járvány ezen új szakaszában már csak a rizikócsoportokba tartozóknak tanácsolják, hogy emlékeztető oltást vegyenek fel egy évvel a legutóbbi immunizációjukat követően.

E csoportokba tartoznak az idősek és a fiatalabb korosztályokból a jelentősebb rizikófaktorokkal rendelkező emberek. A korábbi ajánlás köre még kiterjedt az egészséges gyerekekre, valamint a serdülőkre is.

Az Egészségügyi Világszervezet mindemellett nem javasolja általánosságban a közepes kockázati csoportba tartozók számára, hogy az alapimmunizálást jelentő kétszeri oltáson és az emlékeztető oltáson felül további dózist kapjanak.

A WHO hangsúlyozta, hogy az egészséges serdülők és gyerekek az alacsonyabb fokú prioritást élvezők csoportjába tartoznak, így az országoknak először az esetleges betegségeket kell figyelembe venniük, mielőtt oltást ajánlanának ennek a körnek.

Hanna Nohynek, a WHO - legfrissebb ajánlásokat megfogalmazó - immunizálási kérdésekben illetékes szakértői csoportjának vezetője szerint az átdolgozott javaslatok újfent hangsúlyozzák azok beoltásának szükségességét, akiknél fennáll a súlyosabb lefolyású megbetegedés kockázata.

Nyitókép: Balázs Attila / MTI

#Külföld#egészségügyi világszervezet#oltás#ajánlás#koronavírus#covid

Címlapról ajánljuk