Külföld

Orbán Viktor blokkolja a menekültek számának csökkentését célzó EU-s megállapodást a gender-téma miatt

rtl.hurtl.hu

2023. március 27. 11:01

Budapest addig blokkol, amíg át nem írják a szöveget.

A Financial Times azt írja, hogy az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek a legújabb javaslatát, amellyel az Európai Unióban tartózkodó menekültek számát szabályoznák, Orbán Viktor magyar miniszterelnök blokkolja.

Az EU 79 fejlődő országgal kötött megállapodást, amely magában foglalja az EU-ból kitoloncolt állampolgárok visszavételét, miután nem teljesítették menedékjogi feltételeket.

A lap az uniós adatokra hivatkozva azt írja, évente több mint 300 ezer embert toloncolnak ki, viszont a kitoloncoltaknak mindössze az egyötöde hagyja el az EU területét. Orbán Viktor az EU-s vezetők múlt heti találkozóján egyértelművé tette, hogy nem írja alá a régóta halogatott megállapodást, amely von der Leyen szerint hozzájárulna a menekültek számának csökkenéséhez.

Orbán kifogásolja a nemek közötti egyenlőségre vonatkozó rendelkezéseket

– mondta egy a lapnak névtelenül nyilatkozó uniós tisztviselő.

Az Afrikai, Karib-tengeri és Csendes-óceáni Államok Szervezetének (OACPS) 79 országgal fennálló, nemzetközi kapcsolatokat szabályozó szerződése tesz említést az esélyegyenlőségről és a diszkrimináció elleni küzdelemről.

Ennek a megállapodásnak az értelmében a feleknek elő kell mozdítaniuk a nemek közötti egyenlőség kérdését, továbbá elkötelezik magukat amellett, hogy küzdenek a rasszizmus, a megkülönböztetés, az idegengyűlölet és az ezekhez kapcsolódó intolerancia minden formája, valamint az erőszak és a diszkrimináció minden formája ellen.

Orbán Balázs, a magyar miniszterelnök politikai igazgatója a Financial Timesnak azt mondta, hogy Budapest csak akkor engedi át a megállapodást, ha átszövegezik azt. Ursulua von der Leyen az ügy kapcsán elmondta, hogy a megállapodás, amely egy meglévő szerződést frissít, létfontosságú az Európai Unió számára.

Nyitókép: Nicolas Economou / Getty Images

#Külföld#orbán viktor#gender#eu#megállapodás#fejlődő országok

Címlapról ajánljuk