Külföld

Elhunyt brazil férfi fiának adta ki magát az Amerikában lebukott orosz kém

rtl.hurtl.hu

2023. március 25. 9:13

Magasra tört, a Nemzetközi Büntetőbíróságon kapott volna állást.

Az amerikai igazságügyi minisztérium pénteken vádat emelt egy orosz állampolgár ellen, aki állítólag hamis személyazonossággal lépett be az Egyesült Államokba, és amerikai állampolgároktól gyűjtött információkat, közölte a CNN.

Szergej Vlagyimirovics Cserkaszov, egy orosz hírszerző szolgálat 37 éves ügynöke évekig Victor Muller Ferreira néven élt és tevékenykedett az országban. Cserkaszov hamis indentitását a vád szerint Brazíliában szerezte, ahol egy elhunyt brazil férfi fiának adta ki magát, mielőtt 2018-ban az Egyesült Államokba költözött volna. A férfi egy washingtoni egyetemre jelenetkezett és felvételt is nyert.

A lap azt írja, „Mullert” kedvelték osztálytársai, de az akcentusa mindig is gyanús volt nekik.

Az Egyesült Államokban tartózkodva Cserkaszov álnéven állítólag kapcsolatban állt a külügyminisztérium egyik alkalmazottjával, egy izraeli szakértővel, az Egyesült Államok Tengerészeti Akadémia professzorával és más kormányzati pozícióban dolgozókkal. Cserkaszov ezekből a forrásokból gyűjtött információkat, amiket tovább is adott a felügyelőjének.

Cserkaszov különösen a háború kezdete előtti időszakban volt aktív, arra volt kíváncsi, hogy az USA miként cselekedne, ha Oroszország megtámadná Ukrajnát.

Cserkaszovot kémkedés, vízumcsalás, banki adatokkal való visszaélés miatt ítélhetik el. Az amerikai igazságügyi minisztérium szerint jelenleg Brazíliában van börtönben, ahol személyazonosság-lopással és csalással vádolják. A brazil hatóságok letartóztatták Cserkaszovot, amikor 2022-ben visszatért Brazíliába. A bírósági dokumentumok szerint azután bukott le, hogy megtagadták Hollandiába való beutazását. Az orosz kém magasra tört, a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságon kapott volna állást.

Amikor a brazil hatóságok letartóztatták Cserkaszovot, egy merevlemezt találtak nála, amelyen hamis gyerekkori emlékeket tárolt, feltehetően a személyazonossága igazolásához használta a dokumentumokat.

A CNN szerint az orosz kormány megerősítette, hogy Cserkaszov orosz állampolgár, és kérte Brazíliától a kiadatását.

Nyitókép: illusztráció / Pexels

#Külföld#oroszország#amerikai egyesült államok#kémkedés#brazília

Címlapról ajánljuk