Külföld

Elon Musk és az Egészségügyi Világszervezet összevesztek Twitteren

rtl.hurtl.hu

2023. március 23. 17:35

A WHO igazgatója álhírterjesztéssel vádolja a milliárdost.

Elon Musk szerint „az országoknak nem szabadna alávetniük szuverenitásukat az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO)”. Ezt a Twitterre írta ki a miliárdos, ám szavait a WHO főigazgatója nyomban visszautasította.

Nevének említése nélkül álhírterjesztéssel vádolta meg az amerikai multimilliárdost.

Musk arra reagált, hogy Malcolm Robert jobboldali ausztrál szenátor bírálta az ENSZ egészségügyi szakosított szervezetét. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz úgy válaszolt: „Az országok nem vetik alá a szuverenitásukat a WHO-nak. #PandemicAccord (világjárvány-szerződés) ezen nem változtat. A szerződés segíti majd az országokat a világjárványokkal szembeni hatásosabb védekezésben. Segíteni fog bennünket abban, hogy jobban meg tudjuk védeni az embereket, éljenek akár gazdag vagy szegény országban”.

Az MTI szerint röviddel később Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz visszatért a világegészségügy kérdéseiről tartott heti sajtótájékoztatója megnyitójára, amelyen rámutatott a megállapodásról a világhálón terjedő hamis információkra.

„Az az állítás, hogy a szerződés értelmében hatáskört adnának át a WHO-nak, egyszerűen hamis” – mondta. Biztosított arról, hogy „az országok saját maguk döntenek arról, hogy miről rendelkezzen a szerződés”.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz március elején közölte újságírókkal, hogy a WHO-tagállamoknak tárgyalniuk kellene a szerződéstervezetről, amelyben egyebek mellett szabályoznák az információk megosztásának és a védőoltásokhoz való hozzáférés tekintetében a gazdag és szegény országok között meglévő különbségnek a kérdését. A szerződéstervezet gondolata azután merült fel, hogy a nemzetközi kudarcot vallott a Covid-19-világjárvánnyal szemben, azzal a váddal szembesülve, hogy túl későn és kevés szolidaritással lépett fel.

Nyitókép: Justin Sullivan / Getty Images

#Külföld#elon musk#who#járvány#twitter#álhír

Címlapról ajánljuk