Külföld

Még mindig rémálmaim vannak – megszólalt a tanárnő, akit lelőtt a hatéves diákja

rtl.hurtl.hu

2023. március 21. 20:01

Pontosan emlékszik a fiú arcára, amikor az elsütötte a fegyvert.

Mint ismert, január 6-án egy általános iskolás diák lelőtte amerikai tanárnőjét, Abigail Zwernert Virginiában, aki most először adott interjút az eset óta. 

A 25 éves tanárnő részletezte a Newport News városában található Richneck általános iskolában töltött szörnyű napot.

Azt hittem, meghaltam

– mondta az NBC Today című műsorában a héten, amit a BBC szemlézett.

A kedden sugárzott interjúban Savannah Guthrie újságíró arról kérdezte Zwernert, mire emlékszik arról a napról. 

A nő elmondta: reggel még úgy tűnt, mintha egy átlagos iskolai nap lenne, de egyre több olyan dolog történt, ami miatt nőtt a félelme. 

A rendőrség szerint a gyerek a hátizsákjában vitte be a fegyvert az iskolába. Zwerner azt tervezi, hogy beperli a tankerületet, miután a rendőrség által az első osztályos gyerekkel való „veszekedésként” leírt eset után a kezén és a mellkasa felső részén keresztüllőtték.

A tanárnő ügyvédje által küldött dokumentum azt állítja, hogy az iskola vezetőit többször figyelmeztették, hogy a diáknál lőfegyver van, és hogy az iskola nem reagált megfelelően. Zwerner elmondta, hogy tisztán emlékszik arra, hogy ráfogták a fegyvert.

„Emlékszem az arckifejezésére. Emlékszem, hogy éreztem valamit. Elég ijesztő nap volt” – magyarázta, majd elmondta, hogy az első lövés a bal kezén ment keresztül, megrepedt a kézközépcsontja, valamint a mutató- és hüvelykujja. 

„A lövés aztán a mellkasomba fúródott, itt fent, ahol még mindig ott van” – mondta, miközben a szíve fölé mutatott. „Szóval, van egy sebhelyem itt fent, és még néhány lövedékdarab.”

Zwerner elmondta, hogy a kórházban az orvosok azt mondták neki, hogy a lőtt seb „akár halálos is lehetett volna”, de mivel a golyó a kezén ment keresztül, „valószínűleg megmentette az életét”.

A lövés utáni első pillanatokban Zwerner azonnal a többi diákra gondolt, és a sérülései ellenére kivezette őket az osztályteremből, mielőtt mentőautóval kórházba szállították.

A hónap elején az illetékes államügyész azt mondta, hogy hivatala nem fog vádat emelni a fiú ellen, ugyanis „az a lehetőség, hogy egy hatéves gyermek bíróság elé állhat, problémás”, mert még túl fiatal ahhoz, hogy megértse a jogrendszert – mondta az NBC Newsnak.

A kisfiú családtagjai, akik ellen szintén nem emeltek vádat, azt mondták, hogy a fiú „akut fogyatékosságban” szenved, és ritkán járt iskolába szülei nélkül. A lövöldözés napján azonban egyedül ment iskolába. A lőfegyvert legálisan vásárolták, és a gyermek édesanyjáé volt – közölte a rendőrség.

Az incidens nyomán az iskola igazgatóját kirúgták, az igazgatóhelyettes pedig lemondott. A Richneck általános iskola azóta teljes munkaidős biztonsági szolgálatot és fémdetektorokat helyezett üzembe.

Az NBC-nek adott interjúban Zwerner elmondta, hogy néha rémálmai vannak a lövöldözésről, és a nehéz felépülés miatt néha még az ágyból is nehezen kel ki. „Nem tudom, mikor múlik el a sokk... Naponta gondolok rá” – tette hozzá.

Nyitókép: Facebook 

#Külföld#lövöldözés#iskola#diák#tanár#abigail zwerner#virginia

Címlapról ajánljuk