Külföld

Összecsaptak a rendőrök és a tüntetők Franciaországban, miután Macron megúszta a bizalmatlansági szavazást

rtl.hurtl.hu

2023. március 21. 5:37

Elbukott a nyugdíjreform kihirdetése után benyújtott bizalmatlansági indítvány, ezért több ezren vonultak az utcákra. 

Újabb kormányellenes tiltakozások voltak Franciaországban azután, hogy kevéssel, de túlélte a francia kormány a nyugdíjreform szavazás nélküli kihirdetése miatt indított bizalmatlansági indítványt – írta a BBC. Az új törvény értelmében a nyugdíjkorhatárt 62-ről 64 évre emelik. 

Párizsban összesen 101 embert tartóztattak le, miután a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel.

A centrista képviselők által benyújtott bizalmatlansági indítványt 278 képviselő támogatta a szükséges 287 szavazat helyett. Ha a voksolás sikeres lett volna, akkor Emmanuel Macron elnöknek új kormányt kellett volna kineveznie, vagy új választásokat kellett volna kiírnia.

A második bizalmatlansági indítvány, amelyet a szélsőjobboldali Marine Le Pen nyújtott be, szintén nem ment át.

A reformot az alkotmány egyik cikkelyére hivatkozva úgy hirdették ki, hogy nem tartottak róla közgyűlési szavazást. Az alaptörvény 49.3-as cikke alapján ugyanis egy tervezet a parlament által elfogadottnak tekintendő, amennyiben a miniszterek többsége hozzájárul a szavazás megkerüléséhez, és azt követően bizalmatlansági indítvány 24 órán belül nem mozdítja el a kormányt.

Országszerte tüntetések

A fiatalokból álló kisebb-nagyobb csoportok országszerte kukákat borogattak és gyújtottak fel, barikádokat emeltek, és megdobálták a helyszínre érkező rendőröket.

Párizsban először néhány száz ember tiltakozott a radikális baloldali Engedetlen Franciaország képviselőinek kíséretében a nemzetgyűlés közelében található Vauban téren, mielőtt a rendőrség könnygázt vetett be a tömeg oszlatására. 

A francia hírtelevíziók helyszíni tudósításai szerint a tiltakozók bérelhető elektromos rollereket és kerékpárokat borogattak fel, kukákat gyújtottak fel, és macska-egér harcot játszottak a helyszínre érkező rendőrökkel, akik számos alkalommal könnygázt vetettek be.

A BFM hírtelevízió rendőrségi forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy mintegy 2 ezer fiatal vett részt a párizsi tiltakozásokban. Az AFP hírügynökség szerint hasonló jelenetek történtek más francia nagyvárosokban is.

Strasbourgban mintegy ezer tüntető gyűlt össze a belvárosi Kléber téren, ahol huhogva és fütyülve fogadták a nemzetgyűlés döntését, majd füstbombákat gyújtottak. Ezután a tüntetők egy része rongálni kezdett, betörték egy bank bejáratát, kukákat gyújtottak fel, reklámtáblákat törtek szét.

Lyonban mintegy ötszáz fiatal tüntetett a belvárosi Guichard téren, mielőtt megdobálták a rendőröket. Az AFP szerint a város több pontján is gyülekeztek tiltakozó fiatalok, akik közül két embert előállítottak.

Lille-ben is több százan vonultak utcára, és azt skandálták 

XVI. Lajost lefejeztük, Macronnal újrakezdjük.

Nantes-ból is incidensekkel teli tüntetésekről érkeztek hírek, fiatalok dobálták a rendőröket, akik könnygázzal válaszoltak, és tüntetések voltak Rennes-ben, Bordeaux-ban, Limoges-ban, Poitiers-ban, Rouenban és Brestben is.

Az összecsapásokban országszerte 11 rendőr megsérült.

A bizalmatlansági indítványok elutasítása azt jelenti, hogy a nyugdíjreformot a parlament véglegesen elfogadta, annak hatályba lépését a köztársasági elnök hirdeti ki. Emmanuel Macron a tervek szerint néhány napon belül nyilatkozatot tesz a reformról.

#Külföld#franciaország#emmanuel macron#nyugdíjreform#korhatár

Címlapról ajánljuk