Külföld

AFP: Orbán és Kijev között rekedtek a kárpátaljai magyarok

rtl.hurtl.hu

2023. március 21. 17:05

A francia hírügynökség tudósítása szerint nehéz helyzetbe került a kárpátaljai magyar kisebbség. Az Orbán-kormány politikája és a kijevi intézkedések egymás ellen uszíthatják az ukránokat és a magyarokat.

Munkács polgármestere azért szedette le tavaly októberben a város feletti várról a turult, mert az egykori, birodalmi Magyarország soviniszta jelképének tekinti, így inkább múzeumban látná szívesen. Helyére immáron az ukrán háromágú szigony került, ami felkavarta a kárpátaljai magyar kisebbséget – derül ki az AFP keddi tudósításából.

Az intézkedés elkeseríti a kárpátaljaiakat – akik közül sokan egyébként Magyarországra menekülnek a katonai szolgálat elől –, de a magyar nemzetiség tagjai között a nyelvtörvény miatt alapjáraton is feszült a viszony.

A magyar kormány a történtek után tiltakozásba kezdett, Orbán Viktor részben a nyelvtörvény körüli vita miatt akadályozza, hogy a NATO szorosabb kapcsolatokat alakítson ki Ukrajnával, és a háború alatt is csak vonakodva támogatta Kijevet.

A magyar kormányfő azt állítja, hogy erőszakkal sorozzák be a kárpátaljai kisebbséget, akik közül sokan halnak meg a frontvonalon. Orbán emiatt továbbra sem hajlandó fegyvereket küldeni, ellenzi a szankciókat, és helyettük inkább béketárgyalásokat sürget.

A miniszterelnök hozzáállását ukrán részről oroszbarátnak minősítik, de vannak, akik egyenesen attól tartanak, hogy Magyarország el akarja csatolni Kárpátalját.

Darcsi Karolina, a KMKSZ (Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség) szóvivője úgy véli, negatív visszhangot váltott ki a magyarokról az ukrán sajtóban, hogy az Orbán-kormány nem küld fegyvereket.

Egy munkácsi gimnázium tanára szerint viszont a magyarellenes érzelmek, valamint az anyanyelvi oktatás megnehezítése feszültséget és aggodalmat vált ki a helyi magyarokban: a korlátozás miatt másodrendű polgároknak érzik magukat. Spenik Sándor, az ungvári egyetem magyar karának dékánja szerint a feszültséget némileg Kijev is gerjeszti, mert „az színtiszta provokáció”, hogy a turult leszedték a várról. 

A lépés ráadásul alkalmas lehet arra, hogy háborús időben uszítsa egymás ellen az ukránokat és a magyarokat. Volodimir Csubirko, a regionális tanács elnöke hozzáteszi, az is teljesen elfogadhatatlan, hogy a magyar kabinet álláspontja miatt üldözzék a kárpátaljai magyarokat.

Nyitókép: MTI / Nemes János

 

#Külföld#kárpátalja#magyarok#orbán-kormány#ukrajna#nyelvtörvény#orbánviktor

Címlapról ajánljuk