Külföld

A Bella ciaóval fogadták az olasz miniszterelnököt a szakszervezeti vezetők, érdemes megnézni az arcát

rtl.hurtl.hu

2023. március 20. 11:32

Nem, nem A nagy pénzrablásra utaltak ezzel.

A Bella ciao című partizándalt énekelte több olasz szakszervezeti vezető, amikor Giorgia Meloni szélsőjobboldali miniszterelnök felszólalt a CGIL szakszervezeti konföderáció kongresszusán – írja a Mérce. Az esetről videofelvétel is kikerült, amin látható, hogy a kormányfő milyen arckifejezéssel fogadta a nótát.


A Bella ciao napjainkban sokak számára csak egy dallamos sláger A nagy pénzrablás című spanyol sorozat nyomán, mulatós változata is született, sőt még reklámban is felhasználják, pedig ennél sokkal nagyobb jelentőséggel bír. Eredetileg az észak-olaszországi rizsföldeken dolgozó női munkások énekelték a zord munkakörülmények ellen tiltakozva, majd a fasizmussal szembeni ellenállás himnuszává vált a második világháborúban, és azóta is világszerte elterjedt baloldali mozgalmi dal.


Giorgia Meloni az 1990-es években épp a fasiszta Mussolinit éltette, tavaly pedig a szélsőjobboldali Olaszország Fivérei párt színeiben nevezték ki kormányfővé.

A CGIL szövetség vezetője nemrég sztrájkot helyezett kilátásba Meloni adóreformja ellen, ami csökkentené a jövedelemadó sávjait, közelebb hozva azt az egykulcsos adóhoz. A miniszterelnök beszédében a kollektív szerződések megkötését és a „munkát terhelő adók” csökkentését támogatta a minimálbérre vonatkozó baloldali követeléssel szemben.

Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

#Külföld#giorgia meloni#olaszország#Bella Ciao#fasizmus#szakszervezet

Címlapról ajánljuk