Külföld

Egy bátor nő beszólt Putyinnak a mariupoli lakótelepen: Ez mind hazugság! Az egész csak színjáték!

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. március 20. 14:16

A Kreml szerint az orosz elnök (vagy az egyik dublőre) nemrég Mariupolban járt, ahol megtekintette, hogyan haladnak az új lakónegyedek építésével, beszélt a helyi lakosokkal. Ekkor történt a kínos incidens.

Vasárnap a Kreml sajtószolgálata azt közölte, hogy Mariupolban járt Vlagyimir Putyin orosz elnök. A moszkvai tájékoztatás szerint az elnök helikopterrel érkezett Mariupolba, majd megtekintett több létesítményt, a helyszínek között a kocsit maga vezette. Marat Husznullin miniszterelnök-helyettes beszámolt az államfőnek az újjáépítési munkálatok állásáról, valamint az új lakónegyedek, szociális, oktatási és egészségügyi létesítmények, a közmű-infrastruktúra építéséről.

A látogatásról a Kreml oldalán is közzétették a Rosszija 24 hírtelevízió felvételeit, amiken az látszik, hogy Putyin este vagy éjszaka járt a megszállt ukrán városban. Az orosz állami tévé bemutatta azt is, hogy Putyin szót váltott a Nyevszkij lakótelep lakóival, és felkereste az egyik család otthonát.

Az elmúlt egy-két napban egy nagyjából egyperces videórészlet kezdett villámgyorsan terjedni a közösségi médiában – a jelenetet a Kreml oldalán közzétett videóból kivágták, de a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség által először közzétett verzióban még szerepelt. 

A felvételen jól hallható, hogy valaki a lakótelepen bekiabál Putyinnak és kíséretének, írja az Ukrainska Pravda.


Miközben az orosz elnök a lakosokkal beszélget, valaki, a hangja alapján egy nő azt kiabálta, feltehetően a lakótelep egyik lakásának ablakából: 

Ez mind hazugság! Az egész csak színjáték! 

Ezt követően az orosz elnök biztonsági emberei elkezdik a fejüket forgatni, láthatóan a kiabálót keresve.


Ha hinni lehet az orosz állami propagandának, a mariupoli látogatás volt az első, hogy az orosz elnök az Ukrajna ellen tavaly februárban elindított „különleges hadművelet” során megszállt területen járt. Sokan azonban megkérdőjelezik, hogy valóban az orosz elnök látható-e a ki tudja mikor készült felvételeken, nem pedig valamelyik dublőre. 


Többen azt is gyanítják, hogy az állítólagos mariupoli lakosok, akikkel találkozott, valójában az orosz biztonsági szolgálat emberei.

#Külföld#vlagyimir putyin#mariupol#ukrajna#orosz-ukrán háború#propaganda#Videó

Címlapról ajánljuk