Kukában talált tigriskölyök életéért küzdenek athéni állatorvosokMár korábban is hagytak állatokat az állatkert előtt, de tigrist még soha.
Külföld

Kukában talált tigriskölyök életéért küzdenek athéni állatorvosok

rtl.hurtl.hu

2023. március 17. 21:08

Már korábban is hagytak állatokat az állatkert előtt, de tigrist még soha.

Egy állatkerti parkoló szemetesében talált fehér tigriskölyök életéért küzdenek görög állatorvosok – közölte pénteken Jean-Jacques Lesueur, az athéni Attika állatkert alapítója.

Mint mondta, egy takarító talált rá február 28-án a három hónapos tigriskölyökre, amely illegális vadállat-kereskedelem áldozata lehet. Az állatkert biztonsági kameráinak felvételein egy jármű volt látható, amely éjszaka hajtott oda a szemeteshez. Lesueur szerint most próbálják megtalálni a rendszámtáblák alapján.

„Ez az első alkalom, hogy valaki ilyen állatot hagyott az állatkert előtt. Úgy értem, volt már dolgunk sorsukra hagyott állatokkal, de ezek általában kutyakölykök, kiscicák, vagy teknősök voltak, tigris nem volt még soha" – mondta.

A nőstény tigriskölyök súlyos állapotban került az állatorvosok elé, sovány volt és kiszáradt. „Amikor először került szemem elé a kölyök, nem hittem el, amit látok, nem tudtam felfogni, hogy egy állat ilyen állapotban lehet” – számolt be az első benyomásáról Noi Pszarudaki állatorvos. „Feltehetően nem megfelelően etették, és súlyos hiányt szenvedett vitaminokban és ásványi anyagokban, ami rendkívül törékennyé tette a csontjait” – tette hozzá.


Röntgenfelvételeken egy fémtűt is találtak a hátsó lábában.

Lesueur szerint amennyiben a tigriskölyök életben marad, menhelyre kell majd áttelepíteni, mivel az állatkertben nincsenek a fajtájából példányok. Nemzetközi természet- és állatvédelmi szervezetek már felvették a kapcsolatot az állatkerttel és segítséget kínáltak.

Andrea Cerny, az állatkert nagymacskákért felelős gondozója leszögezte: a tigrisek méretüknél, táplálkozásuknál és agresszivitásuknál fogva nem háziállatnak valók. „Nagyon veszélyes állatok, hatalmas gyilkos ösztönnel" – fogalmazott Cerny, aki szerint a háziállatként tartott tigrisek nagy részét sorsára hagyját vagy megölik.

Nyitókép: Négyhetes fehér tigris kölyök (Panthera tigris) Felsőlajoson a Magántulajdonú Állat- és Szabadidőparkban. Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre.

#Külföld#tigris#fehér tigris#athén#állatkert#kuka#szemetes

Címlapról ajánljuk