Külföld

Lába kélt két és fél tonna uránnak Líbiában

rtl.hurtl.hu

2023. március 16. 10:13

Nincs meg.

Az ENSZ vizsgálói szerint mintegy 2,5 tonnányi természetes urán tűnt el egy líbiai telephelyről, amit nem ellenőriz az észak-afrikai ország kormánya. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség főigazgatója, Rafael Grossi a szervezet tagállamait arról tájékoztatta, hogy egy keddi ellenőrzés során a korábban bejelentettekhez képest tíz hordónyi uránérc-koncentrátum hiányzott.

Az ügynökség vizsgálja, hogy milyen körülmények között, és hova szállították el a telephelyről a radioaktív anyagot – írta a Guardian.

A természetes urán közvetlenül nem használható fel energiatermelésre vagy atombomba előállítására, csak dúsítást követően. Szakértők szerint egy tonna természetes uránból 5,6 kilogramm fegyverkészítéshez szükséges minőségű hasadóanyag állítható elő.

A keddi vizsgálatot már tavaly elvégezték volna, de a régió biztonsági helyzete miatt el kellett halasztani. Rafael Grossi közlése szerint biztonsági kockázatot jelent, hogy nem tudnak az urán hollétéről.

Líbia 2003-ban lépett vissza atomprogramjától, melynek során urándúsításhoz használható centrifugákat és atombomba készítéséhez szükséges terveket is megszereztek, de az atombomba tényleges előállítása felé nem tettek jelentős lépést. Moammer Kadhafi 2011-es bukása óta az ország politikai válságban van, számtalan milícia alakított ki egymással szembenálló szövetségeket külföldi hatalmak támogatásával.

Nyitókép (illusztráció): iStock / Getty Images Plus

#Külföld#nemzetközi atomenergia ügynökség#líbia#urán#hasadóanyag#atombomba

Címlapról ajánljuk