Külföld

Az amerikai kormány jóváhagyta a súlyosan környezetszennyező alaszkai olaj- és gázfejlesztést

rtl.hurtl.hu

2023. március 13. 20:22

A környezetvédelmi aktivisták forronganak.

Joe Biden amerikai elnök jóváhagyta az alaszkai olaj- és gázfúrási projektet, ami ellen hevesen tiltakoznak környezetvédelmi aktivisták, írja a BBC.

A Willow-projekt mögött álló ConocoPhillips vállalat szerint a projekt helyi befektetéseket és több ezer munkahelyet teremt. A 8 milliárd dolláros (6,6 milliárd forintos) beruházás azonban az elmúlt hetekben online aktivisták haragjával volt kénytelen szembesülni: az ellenzők szerint a projektet le kellene állítani az éghajlatra és az élővilágra gyakorolt hatásai miatt.

Az Alaszka távoli északi lejtőjén található projekt az elmúlt évtizedek legnagyobb olajfejlesztése a régióban, és akár napi 180 000 hordó olajat is kitermelhetne.

Az amerikai földgazdálkodási hivatal becslései szerint ez azt jelenti, hogy a 30 éves élettartama alatt akár 278 millió tonna CO2e-t bocsátana ki, ami egyenértékű azzal, mintha évente kétmillió autó kerülne az amerikai utakra (a CO2e vagy karbonlábnyom egy olyan mértékegység, amely az összes üvegházhatású gáz együttes éghajlatra gyakorolt hatását fejezi ki).

A hétfői jóváhagyásra egy nappal azután került sor, hogy a Biden-kormányzat korlátozásokat vezetett be az olaj- és gázfúrásokra Alaszka és a Jeges-tenger 16 millió hektárnyi területén, ami egyfajta kompromisszumot jelentett a Willow-ellenes aktivistákkal. A környezetvédők azzal érveltek, hogy a Willow-projekt nem egyeztethető össze Biden elnök ígéreteivel, miszerint vezető szerepet vállal az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

Az aktivisták több mint egymillió tiltakozó levelet írtak a Fehér Háznak, és a Willow leállítását követelő Change.org petíciót több mint hárommillióan írták alá.

Amikor még 2020-ban jelöltként indult, Joe Biden azt ígérte, hogy „nem lesz több fúrás a szövetségi földeken, és pont”. Ezt az ígéretet tavaly megszegték, amikor a kormányzat bírósági nyomásra bejelentette, hogy tervezi a fúrásra előkészíthető területek bérbeadását. 

Nyitókép: MTI / AP / Evan Vucci

#Külföld#joe biden#amerika#egyesült államok#willow#alaszka#jóváhagyás#törvény

Címlapról ajánljuk