Külföld

Újabb részletek az Északi Áramlat felrobbantásáról: bérelt jacht vihette a helyszínre a robbantókat

rtl.hurtl.hu

2023. március 12. 20:24

Ahogy az eddigi riportokat, ezt is sokan megkérdőjelezik

Egy hatfős búvárcsapat lehetett a felelős az Északi Áramlat gázvezeték felrobbantásáért, akik egy bérelt jachttal mentek a helyszínre, írta a német Der Spiegel. A lap riportjának hitelességét azonban többen megkérdőjelezték a Guardian szerint – ahogy az az eddig napvilágra került hírekkel is történt.

A lap szerint egy 15 méteres, Andromeda nevű jachtról ugorhattak a tengerbe a robbantók a vízbe, ami Rostockból érkezett a dán Christiansø szigetéhez, közel a robbantás helyszínéhez. Szakértők azonban megkérdőjelezik, hogy a több száz kilósra becsült robbanóanyagok, illetve az egyéb, robbantáshoz és búvárkodáshoz szükséges felszerelések elfértek volna-e a hajón.

Ez azt jelenti, hogy akár egy másik hajó is részt vehetett az akcióban, ha ugyancsak köze van az Andromedának a robbantáshoz.

A lap szerint a legénység egyike egy hamis bolgár útlevéllel rendelkezett. Közben a német hatóságok arról számoltak be, hogy még mindig nem sikerült a tetteseknek még a nemzetiségét se azonosítaniuk.

Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy a New York Times-nak nyilatkozó amerikai tisztviselők szerint egy ukránbarát csoport volt a felelős a robbantásért, de a német hatóságok szerint többen is hamis nyomokat hinthetnek el az ügyben. A NYT riportja előtt egy amerikai, némileg megkopott oknyomozó újságíró egy forrásra hivatkozva azt állította, hogy az USA titkosszolgálatai tervelték ki a robbantást.

Nyitókép: Nyitókép: Svéd partiőrség / TT Hírügynökség / EPA / MTI

#Külföld#északi áramlat#robbantás#JACHT#útlevél#nyomozás

Címlapról ajánljuk