Magyar legénységgel süllyedt el egy uszály a Duna németországi szakaszánA kapitány és a kormányos is megsérült.
Külföld

Magyar legénységgel süllyedt el egy uszály a Duna németországi szakaszán

rtl.hurtl.hu

2023. március 12. 12:43

A kapitány és a kormányos is megsérült.

Elsüllyedt a Dunán a németországi Regensburg közelében egy német zászló alatt hajózó teherszállító, amelyen két magyar állampolgár teljesített szolgálatot, írja az MTI.

Az Achim nevű önjáró teherhajó a bajorországi Regensburgból az ausztriai Linzbe tartott vasérccel megrakodva, és a Giesling nevű vízerőmű melletti zsilipkamrában süllyedt el pénteken kora délután, a Felső-Pfalz kormányzati kerületi rendőr-főkapitányság közleménye szerint egyelőre tisztázatlan okból.

A 85 méter hosszú, 8,20 méter széles hajó a 11,30 méter mély zsilip aljára süllyedt. A 61 éves magyar kapitány és a 64 éves magyar kormányos a zsilipkamra falán lévő vészlétrákon jutott ki a vízből. A kapitány könnyebben, a kormányos közepesen sérült meg.

 A zsilip irányítóközpontjának munkatársai riasztották a regensburgi vízirendőrséget, amelynek támogatására a tűzoltóság, a mentőszolgálat és a katasztrófavédelmi szolgálat (THW) is nagy erőkkel vonult a helyszínre. A hajóból szivárgó dízel üzemanyag a zárt zsilipkapuk miatt egyelőre nem jelent veszélyt a környezetre, de a helyzet alakulását folyamatosan figyelemmel kísérik.

A hajó kiemelése összetett mentési művelet lesz, és valószínűleg csak a hétvége után lehet elkezdeni. A kár összege millió eurós nagyságrendű lehet, és a mentés költségei is jelentősek. Az egyelőre nem ismert, hogy a zsilipben is keletkezett-e kár.

A regensburgi közlekedésrendészeti felügyelőség vízirendészeti csoportja vízszennyezés úgynevezett kezdeti gyanúja alapján nyomozást indított, és az eset körülményeit a regensburgi ügyészség is vizsgálja.

Nyitókép: illusztráció. Fotó: MTVA/Bizományosi: Lehotka László

#Külföld#uszály#magyar#németország#duna#elsüllyedt

Címlapról ajánljuk