Külföld

7,9 millió forintnyi adófizetői pénzt is kaphatnak a neonáci szülők, hogy Hitlerről oktassák csemetéiket

rtl.hurtl.hu

2023. március 9. 17:33

Az állam tehetetlen a „Disszidens Otthoni Iskolai Hálózat” ellen.

Akár fejenként 22 ezer dollár, azaz nagyjából 7,9 millió forint adófizetői pénzt is kaphatnak a neonáci szülők Ohio államban, hogy otthon oktassák gyermekeiket Hitlerről és egyéb témákról, írja a Vice. Egy új törvény több milliárd adófizetői dollárt juttatna a magániskoláknak és az otthon tanítóknak.

A lap szerint a republikánusok által benyújtott állami törvény szerint évi 1,1 milliárd dollárt szánnának évente arra, hogy az alternatív oktatásban tanulókat támogassák, mindenféle kritériumrendszer nélkül.

Ez azt jelenti, hogy olyanoknak is járna a pénz, akinek az oktatása egyáltalán nem igazodik a törvénybe foglalt oktatási szabályokhoz. A lap egy helyi otthon tanító hálózatot is említ, az úgynevezett „Disszidens Otthoni Iskolai Hálózatot”, ahol a szülők náci tanokra oktatják gyerekeiket.

A híres fekete jogvédőről, Martin Luther Kingről például azt tanítják, hogy ő egy „álnok, hazug, zavargáskeltő néger” volt.

Ha elfogadják a törvényt, az 2025-ben lép életbe. A rendelkezés semmiféle hatósági ellenőrzést nem biztosít az alternatív iskolák számára az államban. Az eddigi törvények is elég lazák voltak, ugyanis az Oktatási Hivatal már korábban is arra jutott, hogy nem illegális nácit faragni a gyerekekből.

A náci otthon tanítókkal az rtl.hu korábban már foglalkozott. Az Egyesült Államokban több évtizedes hagyománya van a gyerekek otthoni tanításának. Jellemzően konzervatív, keresztény szülők választották a lehetőséget, hogy gyermekeiket nem a közoktatási rendszerben taníttatják, hanem otthonukban, saját kezűleg, arra, amire ők akarják. Elzárva őket olyan, szerintük káros ismeretektől, mint például az evolúció elmélete, az Egyesült Államok rasszista múltja vagy a szexuális felvilágosítás.

Ezt emelte új szintre egy ohiói házaspár, akik a megengedő amerikai rendszert kihasználva náci ideológiára kezdték el nevelni otthon iskolázott gyerekeiket, és egy internetes oldalon terjesztették tanítási módszereiket hasonszőrű szülőknek. A Saxon házaspár álnevet használó szülők tananyagát teljesen átszőtte a náci ideológia – még a matematikai példákban is rasszista elemek szerepeltek, míg a szépírásos feladatokban a Mein Kampfból származó idézetek másolása volt a feladat.

Nyitókép: Iskolás gyerekek a náci Németországban. Fotó: Universal History Archive/Universal Images Group via Getty Images

#Külföld#neonáci#hitler#magániskola#törvény#ohio

Címlapról ajánljuk