Külföld

„Keményen dolgozunk azért, hogy a gyerek biztosan csodálatos náci legyen” – tehetetlen az állam a gyerekeit otthon tanító nemzetiszocialista amerikai szülőkkel szemben

Ignácz PéterIgnácz Péter

2023. február 13. 9:15

Egy nyilvános fórumon terjesztette egy Hitlert imádó amerikai házaspár, hogyan nevelik fajgyűlöletre otthon tanított gyerekeiket, büszkén vállalva rasszizmusukat. De annyira nem voltak büszkék, hogy saját nevüket használva osszák meg más neonácikkal a tananyagot, amivel a gyerekeiket oktatják. Az álnevek mögé rejtőző házaspár azonban nem volt elég óvatos, így leleplezték őket. 

Az Egyesült Államokban több évtizedes hagyománya van a gyerekek otthoni tanításának. Jellemzően konzervatív, keresztény szülők választották a lehetőséget, hogy gyermekeiket nem a közoktatási rendszerben taníttatják, hanem otthonukban, saját kezűleg, arra, amire ők akarják. Elzárva őket olyan, szerintük káros ismeretektől, mint például az evolúció elmélete, az Egyesült Államok rasszista múltja vagy a szexuális felvilágosítás.

Ezt emelte új szintre egy ohiói házaspár, akik a megengedő amerikai rendszert kihasználva náci ideológiára kezdték el nevelni otthon iskolázott gyerekeiket, és egy internetes oldalon terjesztették tanítási módszereiket hasonszőrű szülőknek. A Saxon házaspár álnevet használó szülők tananyagát teljesen átszőtte a náci ideológia – még a matematikai példákban is rasszista elemek szerepeltek, míg a szépírásos feladatokban a Mein Kampfból származó idézetek másolása volt a feladat.

Büszke nácik, álnév mögé bújva

A házaspár 2021 novemberében jelentette be az Actung Amerikaner című neonáci podcastban, hogy elindítottak egy otthoni tanításról szóló Telegram-oldalt. Az anyuka elmondta, hogy csak nagy nehezen talált „náciknak megfelelő tananyagot” az otthon oktatott gyerekeinek, és saját maga állított össze egy, az ideológiájuknak megfelelő oktatási segédletet, amit a Dissident Homeschool nevű csatornán örömmel osztanak meg minden érdeklődővel. A nő közölte:

Keményen dolgozunk azért, hogy a gyerek biztosan csodálatos náci legyen.

A csatorna teljesen nyíltan hirdeti a náci ideológiát és a fehér felsőbbrendűséget, és a tananyagok is ezt tükrözik. Egy matematikaleckében például bűnözési statisztikákat kell értelmezni az általános iskolás korú gyerekeknek, aminek célja, hogy „felismerjék, milyen népcsoport közelében kell óvatosnak lenniük”. Egy másik, az IQ-ról szóló leckében pedig az a lényeg, hogy „a feketéknek – átlagban – sokkal kisebb az IQ-ja, mint a fehéreknek”.

A szépírásfeladatokban a híres amerikai neonáci, George Lincoln Rockwell egyik idézetének lemásolása volt a feladat, egy másikban pedig Adolf Hitler mondatait kellett leírniuk, akit „Mrs. Saxon” úgy jellemzett, mint „aki nagy küzdelmet folytatott népünkért”, és „életét annak rendelte alá, hogy a fehér gyerekek jövőjét és népünk fennmaradását biztosítsa”.

A híres fekete polgárjogi aktivista, Martin Luther King – akire mostanra már az egész Egyesült Államokban nagy tisztelettel emlékeznek – is szerepel az általános iskolás tananyagban, de róla azt tanítják, hogy „egy degenerált, fehérellenes bűnöző”, egy „álnok, becstelen, zavargásra buzdító nigger volt”, egy „olyan mozgalom arca, ami fehérek elleni etnikai tisztogatásokat hajtott végre a városokban” és „nekünk kell biztosítani, hogy a gyerekeink ezt megtudják”.

„Biztosítani akarjuk, hogy csodálatos náci legyen” – neonáci szülők, akik iskola helyett otthon tanítják a gyerekeket
Az egyik legnagyobb amerikai neonáci szervezet tagjai Georgia államban 2018. április 21-én. Fotó: Spencer Platt/Getty Images

A csatornán könyvajánlók is szerepelnek a gyerekeknek. Ezek egyikében, a Sziklaváros című regény leírásában figyelmeztetésképpen megemlítik, hogy a belőle készült filmben „szerepel pár néger”, de „a könyv kellemes”. A Narnia krónikái ajánlójából kiderül az is, hogyan látják „Saxonék” a nemi szerepeket: azon örvendezik, hogy a négy főszereplő „a nekik rendelt nemi szerepeken belül” marad, és „a fiúkból bátor harcosok lesznek, de a lányok nem harcolnak, hanem gyógyítanak, tanácsokat adnak, és kedvesek”.

Ezek mellett „Mrs. Saxon” az életükből is megosztott részleteket a Telegram-csatornán. Egy – azóta már törölt – hangfelvételen azt lehetett hallani, ahogy gyermekei azt skandálják, hogy „Sieg Heil”, egy másik posztban pedig közli, hogy „Hitlertortával” ünnepelték gyerekeivel Adolf Hitler születésnapját, megemlítve, hogy horogkeresztet formázó süteményeket is szokott készíteni.

Amikor pedig a csatorna elérte az ezer feliratkozót, egy náci német iskolásokról készült korabeli fotóval ünnepelt, amin náci egyenruhában lévő gyerekek láthatók karlendítés közben. Egy kommentben megemlítette, hogy gyerekeit szívesen járatná a náci Németország iskoláiba.

„Biztosítani akarjuk, hogy csodálatos náci legyen” – neonáci szülők, akik iskola helyett otthon tanítják a gyerekeket
Fotó: accollective.noblogs.org

Leleplezték

Bár a posztjaiból kiderült, hogy „Mrs. Saxon” igyekezett titokban tartani közvetlen környezete és még rokonai előtt is, hogy náci, és nácinak neveli gyerekeit, és emiatt nevét sem vállalta fel a csatornán, túl sok olyan kis részletet osztott meg életéből, főleg az Achtung Amerikaner podcastban, amelyek alapján végül be lehetett azonosítani. A Saxon házaspárt egy antifasiszta szervezet, az Anonymous Comrades Collective leplezte le

Az egyik legnagyobb segítség az volt, amikor „Mrs. Saxon” elárulta, hogy van egy Blondi nevű német juhászuk – így hívták Hitler kutyáját is.

Mint kiderült, a házaspár az ohiói Upper Sandusky nevű kisvárosban élő Logan és Katja Lawrence, akikről a Vice News és a Huffington Post című lapok írtak hosszabb beszámolókat. A férj egy biztosításokkal foglalkozó családi vállalkozásban dolgozik, a Hollandiában született, amerikai állampolgárságot megszerző feleség pedig háziasszonyként főleg a gyerekek oktatásával foglalkozik. A pár a müncheni Oktoberfesten ismerkedett meg egymással. 

A két lap próbálta felvenni velük a kapcsolatot, hogy válaszoljanak a kérdéseikre a náci oktatási anyagokról, de a házaspár nem volt hajlandó nyilatkozni egyiknek sem. Katja Lawrence-nek volt egy Facebook-oldala, de azt törölte, miután „Mrs. Saxonként” azonosították.

A Postnak ugyanakkor sikerült elérnie a házaspár két rokonát, akik elszörnyedve vették tudomásul, hogy a család titokban neonáci. „Ez egyszerűen csak szörnyű. Undorító” – mondta egyikük, hozzátéve, hogy mennyire sajnálja a gyerekeiket, akiket nácinak nevelnek.

Nem lehet ellene semmit tenni?

Az eset nagy vihart kavart Ohióban. A Vice News és a Huffington Post cikkeinek megjelenése után az állam vezető közoktatási tisztségviselői és politikusai elítélték a házaspár tananyagát, de lehet, hogy semmit sem tudnak majd kezdeni vele. 

Ohio republikánus kormányzója a szóvivőjén keresztül közölte, hogy „a rasszizmus és antiszemitizmus hitvány és visszataszító”, és minden formájában elítéli. A közoktatásért felelős állami szerv vezetője közleményben jelezte, hogy „felháborította és elszomorította” az eset, hozzátéve, hogy „ilyen gyűlölettel teli, megosztó és bántó tananyagnak nincs semmi keresnivalója az ohiói iskolákban, beleértve az otthoni oktatást választó közösséget”, és elítélte „a rasszista, antiszemita és fasiszta ideológiát”, amit a házaspár oktat és terjeszt.

A tankerület vezetője, ahol a házaspár él, közölte a sajtóval, hogy a helyi és szövetségi jogszabályok miatt nem nyilatkozhat a konkrét esetről, de általánosságban utalt arra, hogy a náci ideológia tanítása szabályellenes lehet. A terület republikánus képviselője a Vice Newsnak nyilatkozva elítélte az esetet, és közölte, hogy az illetékes hatóságoknak vizsgálatot kell indítaniuk az ügyben.

Az ohiói oktatásügyi minisztérium már jelezte is, hogy ezt megtették, de mivel a helyi szabályozás szinte teljesen szabad kezet ad a gyerekeiket otthon tanító szülőknek, a neonáci tananyag valószínűleg törvényes – írta a Fox8. A Vice Newsnak és a Huffington Postnak is nyilatkozó szakértő, Carmen Longoria-Green is hasonlóan nyilatkozott, szerinte az állam valószínűleg nem tud majd semmit sem tenni a házaspár ellen. A szakértő a Postnak kijelentette:

Szerintem, amit csinálnak, az teljesen törvényes.

Nyitókép: Iskolás gyerekek a náci Németországban. Fotó: Universal History Archive/Universal Images Group via Getty Images

#Külföld#otthoni iskola#otthoni tanítás#náci#ohio#egyesült államok#neonáci#ma

Címlapról ajánljuk