Külföld

Félmillió dollárral többre értékelték a fekete család házát, amikor azt hitték, fehér családé

rtl.hurtl.hu

2023. március 9. 7:14

Egy ingatlanértékelő egymillió dollárra becsülte a ház értékét. Amikor egy fehér barátjuk eljátszotta, hogy övé a ház, az ingatlant már másfél millió dollárra értékelték. 

Peren kívüli egyezséggel ért véget egy fekete kaliforniai házaspár pere egy ingatlanértékelő céggel, ami félmillió dollárral kevesebbre értékelte családi házukat, látszólag azért, mert egy fekete családé – jelentette a helyi sajtó. Tenisha Tate-Austin és Paul Austin 2020-ban kérte meg a céget, hogy mérje fel, mennyit ér a San Francisco közelében található Marin Cityben épült házuk, amit négy évvel korábban vásárolták, majd felújítottak és kibővítettek.

A cég értékbecslője kevesebb mint egymillió dollárra értékelte az ingatlant, amit a család kevesellt, ezért elvégeztek egy kísérletet. Megkérték egyik fehér barátjukat, hogy játssza el, hogy övé a ház, és eltüntettek belőle minden arra utaló nyomot, hogy a házban fekete család él. Majd egy másik ingatlanértékelő cég becslője pár héttel később majdnem másfél millió dollárra értékelte az ingatlant.

A házaspár a helyi sajtónak nyilatkozva elmondta, nemcsak anyagilag, de érzelmileg is megterhelő szembesülni azzal, hogy afroamerikaiként mennyivel kevesebbet érnek az Egyesült Államokban. A BBC az esettel kapcsolatban megemlítette, hogy az értékbecslők majdnem 95 százaléka fehér, hozzátéve, hogy egy 2021-es széleskörű kutatás eredményei szerint a feketék és spanyolajkúak lakta negyedekben lévő házak értékét rendszeresen a valós értéküknél kevesebbre értékelik.

Azt nem lehet tudni, hogy a házaspár mekkora összeget kapott a peren kívüli megegyezés részeként.

Nyitókép:CBS

#Külföld#egyesült államok#rasszizmus#afroamerikai#ingatlan#ház#ingatlanértékelő

Címlapról ajánljuk