Külföld

A barátnőjét meggyilkoló kolozsvári egyetemi oktató azt állítja, megbánta tettét

rtl.hurtl.hu

2023. március 9. 16:48

Az áldozat apja összeomlott, inkább átmegy a túloldalra, ha ismerőst lát, hogy ne kelljen beszélni a történtekről.

Csütörtökön tárgyalták a kolozsvári törvényszéken a barátnőjét tavaly májusban meggyilkoló volt egyetemi oktató, Boné Ferenc ügyét. A Krónika Online arról ír, hogy a tárgyaláson újabb megrázó részletekre derült fény.

Mint arról korábban írtunk, az áldozat, M. Beáta holttestét egy elhagyott benzinkútnál találták meg. Ekkor már négy napja eltűnt, miután Boné Ferenccel kirándulni indultak. A férfi korábbi barátnőivel is agresszív volt, egyikük bántalmazása után felfüggesztett börtönt kapott és távoznia kellett a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemről.

Boné Ferenc a szamosújvári börtönből videókapcsolaton keresztül vett részt a tárgyaláson. Az első, még tavaly végzett elmeorvosi szakértői vizsgálat beszámíthatónak ítélte, de a napokban Bukarestben újabb vizsgálatot végeztek rajta, aminek eredményét még nem közölték a törvényszékkel.

A vádlott ügyvédje azt mondta, megállapították Boné Ferencről, hogy „ítélőképessége adott pillanatra megszűnhet”, de a feltételezett bűncselekményt ítélőképessége birtokában követte el. A férfi beismerte tettét, az ügyvéd szerint meg is bánta azt, és utólag képtelen rá magyarázatot adni. Azt állítja, hogy kirándulásuk során az áldozat haza akart menni, erre ő az autóban megragadta a nyakát és szorította.

A nő holttestét elvitte Kolozsvárra, és maga is befeküdt a csomagtartóba a holttest mellé, mert állítása szerint ő is meg akart halni. Azután Nagyvárad felé indult, és útközben kitette a holttestet. Az ügyvéd szerint ha a második elmeorvosi vizsgálat azt állapítja meg, hogy Boné Ferenc nem volt ítélőképessége birtokában a tett elkövetésekor, akkor pszichiátriai beutaló vár rá. Ellenkező esetben letöltendő börtönbüntetést kap, az ügyész 10-től 20 évig terjedő szabadságvesztés kiszabását kérte.

A tárgyaláson az is kiderült, hogy M. Beáta apja összeomlott a tragédia után, ha az utcán ismerőst lát, átmegy a túloldalra, hogy ne kelljen beszélni a történtekről. A megölt nőt a család egy barátja azonosította, hogy az apának ne így maradjon meg emlékezetében gyermeke. A szülők egyébként nem tudtak M. Beáta és a hírhedten erőszakos férfi kapcsolatáról.

Nyitókép (illusztráció): Choochart Choochaikupt / EyeEm

#Külföld#románia#erdély#kolozsvár#gyilkosság#emberölés#boné ferenc

Címlapról ajánljuk