Külföld

Svájc ellenzi ellenzi a háborúban álló Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat

rtl.hurtl.hu

2023. március 8. 12:20

Igyekeznek semlegesek maradni.

Svájc az ukrajnai háború tükrében is szeretné megőrizni az alkotmánya által előírt hagyományos semlegességét, és jelenleg ellenzi a háborúban álló Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat, írja az MTI Alain Berset, az ország elnökének ENSZ-ülésén elmondott beszédére hivatkozva.

A fegyverexport kapcsán, amíg érvényes a (svájci semlegességet előíró) jogi keretrendszer, azt nem lehet végrehajtani. A svájci kormány és a Szövetségi Tanács számára ezt a jogi keretet fenn kell tartanunk, és fenn is szeretnénk tartani, és ezen belül szeretnénk dolgozni

– jelentette ki az államfő újságíróknak a nők jogairól rendezett ENSZ-ülés szünetében. Berset-t arról kérdezték, hogy Berlin február végén azt kérte Berntől: engedélyezze a Rheinmetall nevű német fegyvergyártó vállalatcsoport részére a régi Leopard páncélozott harckocsik visszavételét, azzal a garanciával, hogy a tankokat nem szállítják tovább Ukrajnába.

A svájci semlegességről szóló vita az Ukrajna ellen 2022. február 24-én megindított orosz háború óta foglalkoztatja az alpesi ország közvéleményét. Svájc nem tagja az Európai Uniónak , ennek ellenére valamennyi, Oroszország ellen hozott uniós büntetőintézkedést elfogadta, mert ezek a szankciók abszolút összeegyeztethetők a svájci semlegességgel – szögezte le Berset, aki António Guterres ENSZ-főtitkárral is találkozott New Yorkban, közvetlenül azelőtt, hogy a főtitkár elutazott Kijevbe.

Nyitókép: Orosz T-90-es harckocsi tüzet nyit az ukrajnai háború frontvonalánál a donyecki régióban egy meg nem nevezett helyszínen 2023. március 7-én. – Fotó: Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata / EPA / MTI

#Külföld#orosz-ukrán háború#oroszország#ukrajna#svájc#fegyverszállítás#fegyver

Címlapról ajánljuk