Külföld

Az izraeli vadászpilóták megtagadták a gyakorlatozást, hogy az igazságszolgáltatás átalakítása ellen tiltakozzanak

rtl.hurtl.hu

2023. március 5. 20:15

Korábban a tüntetéseken Orbánhoz hasonlították Netanjahut.

Az izraeli légierő 69. vadászrepülő századának 40 tartalékos tagja közül 37 vasárnap bejelentette, hogy az igazságszolgáltatási rendszer átalakítása elleni tiltakozásul nem jelenik meg a szerdára tervezett gyakorlaton, de az esetleges bevetéseket változatlanul végrehajtják, írja az MTI.

Ezt a századot tekintik a légierő egyik legfontosabb egységének: részt vettek a szíriai atomreaktor elleni 2007-es támadásban és más, Izraelnek tulajdonított szíriai támadásokban is. A hadsereg vezetői szerint a gyakorlatmegtagadás súlyos incidens, ugyanis még a tartalékos vadászrepülők sem dönthetnek önhatalmúlag arról, hogy melyik feladatukat teljesítik. A bejelentés miatt attól tartanak a parancsnokok, hogy a pilóták kiesnek a bevetésekhez szükséges gyakorlatból.

Március 8-án, szerdán a demokráciáról és a nép egységéről folytatott megbeszéléseknek és gondolkodásnak szenteljük az időt, és ezért ezen a napon nem jelentkezünk tartalékos szolgálatra, operatív tevékenység kivételével. A hét hátralévő részében a tervek szerint jelentkezünk

– jelentették be a tartalékosok.

Izrael mindeddig azzal érvelt az ICC-nél tett panaszok ellen, hogy az izraeli igazságszolgáltatás elég erős és független az izraeli katonák által elkövetett jogsértések kivizsgálásához és ezek megítéléséhez. A Benjámin Netanjahu vezette kormány jogi lépéseinek bírálói azonban arra figyelmeztetnek, hogy a legfelsőbb bíróság hatalmának korlátozása éppen ezt az érvet fogja gyengíteni a nemzetközi porondon.

Korábban azt skandinálták a kormányellenes tüntetők Tel-Avivban, hogy „Izrael nem Magyarország”. A tüntetések már hetek óta tartanak Izraelben az igazságügyi reform ellen. A törvényváltoztatás gyengítené a legfelsőbb bíróságot, és beleszólást adna a kormánynak a bírói kinevezésekbe. A demonstrálók szerint annak elfogadása komoly veszélyt jelentene a demokráciára.

Nyitókép:  Israeli Army / Handout/Anadolu Agency via Getty Images

#Külföld#izrael#demokrácia#igazságügy#reform#tartalékos#pilóta#tiltakozás

Címlapról ajánljuk