Külföld

Megvan mikor indul Hende Csaba és Németh Zsolt Stockholmba és Helsinkibe

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. március 2. 17:35

Jövő hét kedden utazik a magyar küldöttség Skandináviába, hogy a NATO-csatlakozás apropóján a magyar sérelmekről tárgyaljanak.

A hvg.hu információi szerint jövő hét kedden, azaz március 7-én utazik Skandináviába a Fidesz delegációja. Hende Csaba és Németh Zsolt először Stockholmba utazik, hogy svéd parlamenti képviselőkkel és a svéd parlament elnökével tárgyaljanak, majd továbbutaznak Helsinkibe. A fideszes küldöttség a svéd és finn NATO-csatlakozás apropóján látogatja meg a két skandináv országot, amik felvételi kérelmét már csak Magyaország és Törökország nem hagyta jóvá.

A svéd-finn NATO-csatlakozási kérelemről szóló szavazás elhalasztásáról a balatonfüredi összevont Fidesz-KDNP frakcióülésen születhetett döntés. A zárószavazást eredetileg a jövő hétre tervezték, de minden valószínűség szerint csak a március 20-i héten születik meg a döntés.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője korábban azt mondta: vita alakult ki a frakcióülésen, mert a Fidesz nem megy csak úgy bele a finn és svéd NATO-csatlakozás megszavazásába. Kocsis elmondása szerint vitarendezésre van szükség, mert svéd és finn részről „durván, alaptalanul közönségesen sértegették Magyarországot, most pedig szívességet kérnek”.

Nyitókép: Varga György / MTI

#Külföld#orosz-ukrán háború#diplomácia#nato-csatlakozás#fidesz#hende csaba#Németh Zsolt#finnország#svédország

Címlapról ajánljuk