Külföld

A TikTokot már az Európai Parlament is betiltotta, de a Néppárt nem akarja letörölni TikTok-oldalát

rtl.hurtl.hu

2023. március 1. 7:39

Kiberbiztonsági és adatvédelmi okokból. 

Az Európai Bizottság és az Európai Tanács után az Európai Parlament is úgy döntött, hogy megtiltja alkalmazottjainak a TikTok kínai videómegosztó alkalmazás használatát – írta a CNN és a Politico. A Parlament emellett „erősen javasolja” a képviselőknek és stábtagjaiknak, hogy töröljék az alkalmazást az eszközeikről.

A nagyjából nyolcezer parlamenti alkalmazottnak március 20-ig kell letörölnie a TikTokot a céges telefonokról és táblagépekről. A dolgozóknak küldött e-mailben közlik, hogy az alkalmazással kapcsolatban „kiberbiztonsági aggályok merültek fel”, különösen az adatvédelem és adatgyűjtés kérdésében, amihez harmadik fél is hozzáférhet.

A kínai alkalmazással kapcsolatban felmerült a gyanú, hogy a kínai kormányzat is hozzáférhet azokhoz az adatokhoz, amiket a TikTok gyűjt a felhasználókról. A kínai technológiai cégekről tudni lehet, hogy rutinszerűen adnak hozzáférést a felhasználókról összegyűjtött adatokhoz a kínai hatóságoknak és kormányszerveknek.

A tiltást elítélte az Európai Néppárt (EPP) szóvivője. Pedro López a Politico című lapnak nyilatkozva közölte, hogy nem fogják törölni TikTok-oldalukat, amit ötvenezren követnek, és hozzátette:

Szerintem abszurd elhagyni a legjobban növekvő közösségi oldalt, még akkor is, ha a kínaiak kémkedésre használják.

Kanada szintén kedden jelentette be, hogy betiltják a TikTok használatát a kormányzati gépeken, mert az „vállalhatatlan biztonsági kockázatot jelent”. Hétfőn pedig a Fehér Ház harminc napot adott a kormányzati szerveknek, hogy töröljék az alkalmazást a rendszereiből, miután tavaly megtiltották annak használatát a szövetségi alkalmazottaknak.

Ellenőrizhetetlen

Azt rtl.hu-nak 2022 decemberében Keleti Arthur kibertitok-jövőkutató, az Informatikai Biztonság Napja alapítója elmondta: adatok sokaságát gyűjti a felhasználóiról a TikTok, és ellenőrizhetetlen, hogy a kínai kormányzat hozzájut-e ezekhez.

Az Egyesült Államokban azzal kapcsolatban is aggodalmak merültek fel, hogy a kínai kormány hozzáférhet az alkalmazást letöltő katonák helyzetéhez, mozgásaihoz vagy egyéb adataihoz, ezért a Honvédelmi Minisztériumot is megkerestük. Arra is kíváncsiak voltunk, milyen lépéseket tesznek azért, hogy a magyar katonák ne legyenek ilyen kockázatnak kitéve. Hogy mit válaszoltak, ide kattintva tudhatja meg.

Nyitókép: Biztonsági őrök akadályozzák a sajtósok munkáját a TikTok kínai videomegosztót tulajdonló ByteDance vállalat pekingi központja előtt 2020. augusztus 3-án. Fotó: MTI/EPA/Vu Hong

 

#Külföld#tiktok#tiltás#európai parlament#kanada#egyesült államok#kína

Címlapról ajánljuk