Külföld

Betiltotta a TikTokot egy amerikai állam

rtl.hurtl.hu

2023. április 15. 6:59

Montana az első, ahol teljesen betiltják a kínai videómegosztó alkalmazást. 

Montana törvényhozása pénteken elfogadta a TikTok betiltásáról szóló törvényt, amit az amerikai állam kormányzója várhatóan aláír – jelentette a helyi sajtó. A jövő januárban életbe lépő jogszabály megtiltja, hogy az alkalmazást bárki számára letölthetővé tegyék, és napi tízezer dolláros büntetést ír elő az appboltoknak, ahonnan le lehet tölteni az alkalmazást.

A jogszabály azt nem írja elő, hogy a montanaiak töröljék le a már letöltött alkalmazást az eszközeikről.

A TikTok szóvivője cenzúraként értékelte a lépést, ami sérti a szólásszabadságról szóló alkotmánykiegészítést, hozzátéve, hogy még a törvény támogatói is elismerték, hogy a tiltást gyakorlatilag lehetetlen lesz betartatni. Egyben jelezte, hogy a jogszabályról a bíróságok döntenek majd.

A republikánus többségű törvényhozás nemzetbiztonsági aggályokra hiatkozva hozta meg a döntést. Attól tartanak, hogy a felhasználók adataihoz hozzáférhetnek a kínai hatóságok. A törvény nem fog életbe lépni, ha a TikTokot eladják egy nem kínai cégnek.

Nyitókép: A 2023. március 17-én készült és március 25-én közreadott kép a TikTok kínai videomegosztó közösségi hálózati szolgáltatást nyújtó vállalat székházáról a kaliforniai Culver City-ben

 

#Külföld#tiktok#tiltás

Címlapról ajánljuk