Külföld

Az EU csak 16 év felett engedélyezné az elektromos rollerek használatát

rtl.hurtl.hu

2023. március 1. 10:16

Az elektromos rollert használók több mint negyede ittasan, több mint fele pedig éjszaka sérül meg.

Az Európai Unió csak 16 év felett engedélyezné az elektromos rollerek használatát – írta a hvg.hu. Az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács (ETSC) javaslatai szerint emellett 20 kilométer/órás sebességkorlátozást vezetnének be, és nagyobb, legalább 30,5 centiméter átmerőjű kerekeket.

Emellett kötelezővé tennék a bukósisak viselését, és megtiltanák, hogy a járművet gyalogúton és ittasan vezessék.

Az EU-ban jelenleg az elektromos roller használatának szabályozása tagállamonként eltérő. Ezt változtatná meg új, egységes szabályozással az EU.

Az RTL Híradó tavaly augusztusban arról számolt be, hogy az elektromos rollert használók több mint negyede ittasan, több mint fele pedig éjszaka sérül meg, hozzátéve, hogy az elektromos rollerekre vonatkozó KRESZ-módosításon két éve több minisztérium is dolgozik, eddig eredménytelenül.

 

Októberben, miután egy huszonéves férfi meghalt, miután elektromos rollerével a kerékpársávból egy busz alá sodródott, a Híradónak nyilatkozó közlekedési szakértő elmondta, továbbra sincs szabályozva a KRESZ-ben, hogy hogyan kell közlekedniük az elektromos rollerekkel.

 

Nyitókép: Elektromos rollerrel közlekedő fiatalok egy Károly körúti gyalogátkelőnél. Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László

 

#Külföld#elektromos roller#eu#európai unió#szabályozás

Címlapról ajánljuk