Külföld

Újabb törökországi földrengés volt hétfőn, majdnem 30 épület dőlt össze

rtl.hurtl.hu

2023. február 27. 13:54

A hatóságok újabb kutató-mentő csapatokat küldtek a romokhoz. 

Földrengés rázta meg hétfőn Törökország délkeleti részét, egy ember meghalt, 69-en megsérültek, és 29 épület összedőlt – közölték a török hatóságok, miután újabb akciókat indítottak el a romok alatt rekedt emberek kimentésére, írja a Reuters

A legutóbbi, 5,6-es erősségű és 6,15 km mélységű utórengés három héttel a hatalmas erejű rengés után következett be, amely több mint 50 000 ember halálát okozta Törökországban és Szíriában.

Yunus Sezer, a török katasztrófa- és vészhelyzet-kezelési hatóság (AFAD) vezetője egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy öt épülethez küldtek kutató- és mentőcsapatokat.

Az elmúlt három hétben négy újabb földrengés volt a térségben, valamint 45 öt és hat közötti erősségű utórengés – mondta Orhan Tatar, az AFAD földrengés- és kockázatcsökkentési főigazgatója. A szakember szerint mindez rendkívüli aktivitásról tanúskodik.

Törökországban több mint 160 ezer, 520 ezer lakást tartalmazó épület dőlt össze vagy rongálódott meg súlyosan a katasztrófában, amely az ország modernkori történelmének legsúlyosabbja. Hogy miért dőltek össze olyan „könnyedén” az épületek, arról itt írtunk hosszabban.

Nyitókép: Kemal Ozdemir/Anadolu Agency via Getty Images

#Külföld#törökország#földrengés#utórengés

Címlapról ajánljuk