Külföld

Orosz-ukrán háború: Kína drónokkal és lőszerekkel segítené az oroszokat

rtl.hurtl.hu

2023. február 25. 6:46

Az amerikai külügyminiszter korábban arra figyelmeztette Pekinget, hogy ne adjon fegyvereket Oroszországnak. 

Az amerikai hírszerzés információi szerint a kínai kormány drónokat és lőszereket adna el Oroszországnak, az Ukrajna ellen indított háborújához – írta a CNN. Az amerikai hírtelevíziónak erről három névtelen forrás számolt be, akik ismerik a kérdéses hírszerzési információkat.

A CNN értesülései szerint Peking még nem döntött véglegesen, és a két fél között még zajlanak a tárgyalások az árról és a mennyiségről. A kínai vezetésen belül már hónapok óta zajlik a vita arról, hogy küldjenek-e fegyvereket Oroszországnak, és az utóbbi hetekben egyre inkább hajlanak az eladás felé. 

A hírtelevízió forrásai szerint valószínűleg kézifegyverekbe való lőszereket adna el Peking Moszkvának, és nem a tüzérséget látnák el ammunícióval.

„Súlyos következmények”

A hét elején Antony Blinken amerikai külügyminiszter arra figyelmeztette Kínát, hogy ne adjon fegyvereket Moszkvának, mert az „súlyos probléma lenne”, és „súlyos következményekkel járna” Kína számára. Blinken elmondta, hogy ezt közölte a kínai diplomácia vezetőjével, Vang Ji államtanácsossal, egykori külügyminiszterrel is. Blinken Kínai Kommunista Párt Központi Külügyi Bizottságának igazgatójával a Müncheni Biztonságpolitikai Konferencia (MSC) szünetében tárgyalt.

Blinken közölte, hogy a kínai cégek már most is adnak „nem halálos támogatást” Oroszországnak, és információik szerint Peking arra készül, hogy fegyvereket is szállít Moszkvának.

A kínai külügyi szóvivő pénteken közölte, hogy Peking hozzáállása a katonai exporthoz „mindig is megfontolt és felelősségteljes volt”, és konfliktusterületekre nem adnak el fegyvereket - írta a CNN. 

Nyitókép: Orosz rakétacsapásban megsemmisült házak romjai a kelet-ukrajnai Harkiv közelében fekvő Kupjanszkban 2023. február 20-án. Fotó: MTI/AP/Vadim Ghirda

 

#Külföld#orosz-ukrán háború#kína#fegyverek#lőszer#drón#peking#oroszország#amerikai hírszerzés

Címlapról ajánljuk