Belföld

Az Egyesült Államok szerint Peking és Moszkva összejátszik, Szijjártó Péter hétfőn fogadja a kínai külügyminisztert

rtl.hurtl.hu

2023. február 19. 6:22

Washington szerint Kína támogatást nyújthat Moszkvának, miközben hivatalosan a béke híveként próbál megjelenni.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten fogadja Vang Ji államtanácsost, a Kínai Kommunista Párt Központi Külügyi Bizottságának igazgatóját – tájékoztatta Paczolay Máté külügyi szóvivő vasárnap az MTI-t.

A felek előbb négyszemközt, majd plenáris ülésen, végül munkaebéd keretében egyeztetnek egymással.

A napirenden Kína és Közép-Európa országai közötti együttműködés, valamint a két ország stratégiai partnersége szerepel majd.

Az Egyesült Államok közben arra figyelmeztette a szövetségeseit, hogy 

Kína – miközben a béke híveként igyekszik megjelenni a nemzetközi kapcsolatokban – támogatást nyújt Moszkvának 

– írta a CNN.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is arról beszélt a csatornának, hogy eddig azt tapasztalták: Kína és Oroszország együttműködik. Az amerikai hírszerzés információi szerint érdemi katonai segítséget egyelőre nem nyújtott Peking (legfeljebb sisakot és egyéb védőfelszereléseket adtak), de fontolgatják fegyverek szállítását is. Az Egyesült Államok ugyanakkor már jelezte, hogy ennek súlyos következményei lennének a két ország kapcsolataira nézve.

Kína támogatása eddig leginkább a szankciók kijátszásában merült ki.

Antony Blinken is egyeztetett a kínai külügyminiszterrel

A Müncheni Biztonságpolitikai Konferencia (MSC) szünetében tárgyalt egymással szombaton Antony Blinken amerikai és Vang Ji kínai külügyminiszter. Ez volt az első magas szintű érintkezés a két ország között azóta, hogy az Egyesült Államok két hete lelőtt egy állítólagos kínai felderítő léggömböt.

A tárgyalás részletei nem kerültek nyilvánosságra. Blinken februárban az incidens miatt lemondta tervezett pekingi látogatását.

A találkozó előtt szombaton Vang ismételten bírálta az Egyesült Államokat, amiért lelőtte a léggömböt, amely Washington szerint hírszerző léggömb, míg Kína szerint a karolinai part közelében lelőtt légi jármű egy pályájáról letért meteorológiai megfigyelő léggömb volt.

Nyitókép: Johannes Simon/MTI/EPA/Pool/Getty Images

#Belföld#szijjártó péter#külügyminiszter#kína

Címlapról ajánljuk