Külföld

Jill Biden megerősítette, hogy férje indulni fog az újabb elnöki ciklusért

rtl.hurtl.hu

2023. február 24. 20:54

A first lady sem gondol a nyugdíjra.

Jill Biden, az amerikai elnök felesége az AP hírügynökségnek adott interjúban világos jelét adta annak, hogy Joe Biden versenybe száll második elnöki ciklusáért, már csak a bejelentés ideje és helye kérdéses. Ha újraválasztják, az elnök második ciklusa végére már 86 éves lesz – vannak, akik szerint túl idős ahhoz, hogy tisztségében maradjon, bár ő többször jelezte már, hogy szándékában áll újra indulni a választáson.

Hányszor kell még elmondania, hogy elhiggyék?

– kérdezte a first lady afrikai útjának második állomásán, Nairobiban. Szerinte Joe Biden még nem fejezte be, amit elkezdett.

Biden környezetéből úgy tudni, hogy az elnök áprilisban teheti meg az újraindulásáról szóló bejelentést. Jill Bident arról is kérdezték, hogy van-e beleszólása férje döntésébe.

Természetesen hallgat rám, mert házaspár vagyunk

– mondta, de később azt is mondta, hogy Joe Biden a saját feje után megy.

Először beszélt részletesen arról, hogy bőrrákkal diagnosztizálták, ami miatt januárban beavatkozást hajtottak rajta végre. Jill Biden azt mondta, szerencsés, hogy észrevették és eltávolították a rákos anyajegyeket, és egészséges.

Az amerikai elnök felesége saját pályáját sem adta fel, írást és angol nyelvet tanít főiskolai hallgatóknak. Azt mondta, 71 évesen még nem gondol a nyugdíjra. „Tudom, hogy tudni fogom, hogy mikor elég, de az nem most van” – mondta.

Az interjúban szó esett Jimmy Carterről is, aki néhány napja hospice ellátást kap otthonában. Jill Biden azt mondta, hogy a volt elnök alapítványának, amit a Fehér Házból való távozása után hozott létre, kulcsszerepe volt abban, hogy felszámolják a guineaféreg-fertőzést az afrikai országokban. „Ez tökéletes példa. Ő egy szerény ember. Nem állt ki döngetni a mellét, hogy nézzék, mit tettem, csak elvégezte a munkát” – mondta. Sokat jelentett számára, és Joe Biden számára is, amikor a jelenlegi elnök beiktatása előtt Jimmy Carter és felesége felhívta őket, hogy gratuláljon. Biden elnökségének elején az otthonukban is meglátogatták őket, és olyanok voltak, mint négy jóbarát.

Nyitókép (archív): MTI/EPA/DNCC

#Külföld#Jill Biden#joe biden#first lady#amerikai elnökválasztás#Jimmy Carter

Címlapról ajánljuk