Külföld

Szakértő: Ha Ukrajna nem kap külföldi segítséget, már Munkácson lennének az oroszok

rtl.hurtl.hu

2023. február 23. 20:44

Valószínűleg ebben a helyzetben nagyobb problémáik lennének az itt élő magyaroknak az ukrán nyelvtörvénynél.

Az orosz-ukrán háború kitörésének első évfordulóján Dunay Pált, a németországi Garmisch-Partenkirchenben működő George C. Marshall Európai Biztonsági Központ NATO-val és európai biztonsági kérdésekkel foglalkozó professzorát, az ELTE docensét kérdezte a 444 .

A szakértő azt mondta: az USA és Oroszország is „nagy tempóban modernizál” a fegyverkezés terén. „A hangulat pocsék, a konferenciákon állandó a kölcsönös vádaskodás” – tette hozzá. Szerinte folyamatos a kommunikáció az oroszok és a NATO között, de erről nem nagyon beszélnek. Senki sem szeretné, hogy egy olyan, Ukrajnán átszelő vonatot találnának el az oroszok, amelyen külföldi méltóságok utaznak.

Az oroszok mindig tudják előre, milyen vendégeket várnak Kijevben, és ez így van rendben

– mondta. Szerinte a lengyelországi rakétabecsapódás után „az amerikaiak nyugtatgatták a kedélyeket, ők állapították meg, hogy nem Oroszország felől jött a rakéta, a rakéta hatótávolsága se tette volna ezt lehetővé. Megállapították, hogy ez nem tartozik a NATO 5. cikkelyének hatálya alá, nem lép életbe a kölcsönös segítségnyújtás kötelezettsége, ami amúgy sem automatikus”.

A NATO hozzáállásáról a háborúhoz azt mondta: „itt semmi más nem történt, mint az, hogy egy államot agresszió ért. Az áldozat jogosult az egyéni vagy kollektív védelemre, ez az ENSZ Alapokmányában is benne van. Ennek következtében mindenki megteheti, hogy segít az agresszió áldozatának. A NATO tagjai éppen ezt teszik. Erről kellene többet beszélnünk. Az alternatíva egyébként az lett volna, hogy Putyin lerohanja Ukrajnát, az oroszok rövid időn belül elérik Munkácsot, és létrejön a magyar-orosz határ”.

Szerinte amikor Orbán ennek ellenére beszél a mielőbbi békéről, akkor „a lakosság széles rétegeihez szól, azokhoz, akikkel ismét meg lehet nyerni a választást. A külpolitika ráadásul a manipulációban jóval nagyobb teret enged, mint az egészségügy vagy az oktatás, aminek az állapotával nap mint nap szembesülnek az emberek”. Hozzátette:

A többségnek elég az az illúzió, hogy a kormány a magyar emberek érdekeiért harcol a nemzetközi csatatéren. A magyar külpolitika hazai kommunikációja a belpolitikai propaganda fontos része.

Nyitókép: Marek M. Berezowski / Anadolu Agency / Getty Images

#Külföld#ukrajna#orosz-ukrán háború#Munkács#nato#ensz#szakértő

Címlapról ajánljuk