Külföld

Bujkál a jogi felelősség elől Kyle Rittenhouse, aki „konzervatív ikonná” vált, miután 17 évesen meggyilkolt két embert

rtl.hurtl.hu

2023. február 23. 19:16

Az általa megsebesített férfi polgári pert indítana, de nem tudják kézbesíteni a keresetet.

Bujkál a polgári per elől Kyle Rittenhouse, aki két fegyvertelen embert megölt egy 2020-as tüntetésen – vélik az általa megsebesített férfi ügyvédei.

Mint korábban írtuk, az amerikai konzervatívok „rocksztárként” és „az önvédelemhez való jog ikonjaként” ünnepelték az illinois-i fiút, aki 17 éves volt, amikor zavargások törtek ki a wisconsini Kenoshában, miután a rendőrök lelőttek egy afroamerikai férfit. Rittenhouse odautazott és egy félautomata fegyvert is magával vitt, hogy „segítsen megvédeni az üzleteket”, ha fosztogatás kezdődne. Végül tüntetők egy csoportja konfliktusba keveredett a fiúval, aki két embert agyonlőtt, egyet pedig megsebesített. Az esküdtszék az önvédelemre hivatkozó Rittenhouse-t felmentette az emberölés vádja alól.

A most 20 éves Kyle Rittenhouse ellen az általa megsebesített Gaige Grosskreutz akar polgári pert indítani, de nem tudják számára kézbesíteni a keresetet. A férfi ügyvédei ezért az eljárásban haladékot kértek a bíróságtól. Kyle Rittenhouse ellen folyamatban van egy másik per is, amit az általa megölt Anthony Huber apja kezdeményezett, ebben Mark Richards a védőügyvédje, de ő is azt állítja, hogy nem ismeri a fiú tartózkodási helyét.

Huber apja ügyvédeket és magánnyomozókat bízott meg, akik több mint száz órát töltöttek Kyle Rittenhouse felkutatásával. Végül a fiú nővérének adták át a keresetet. Rittenhouse ügyvédei szerint a keresetet emiatt el kellett volna utasítani, a bíró viszont kézbesítettnek tekintette az iratot, mondván, a fiú szinte biztosan megpróbálja kijátszani a kézbesítést azzal, hogy titkolja hollétét.

Mint az ABC cikkéből kiderül, a közösségi médiában Rittenhouse nem bujkál ennyire: közel egymillió követője van a Twitteren, ahol nyíltan kiáll a fegyvertartás mellett, és konzervatív összejöveteleken is felszólal. A Grosskreutz-perre pedig adománygyűjtést indított, szerinte az eljárással azt próbálják elérni, hogy „aki jogosan és igazolhatóan védi az életét a támadóktól, adóssághegyekbe fojtsanak”.

Nyitókép: Sean Krajacic - Pool/Getty Images

#Külföld#kyle rittenhouse#felelősség#per#amerikai egyesült államok#gyilkosság

Címlapról ajánljuk