Külföld

Rocksztárként fogadták az amerikai konzervatívok a két embert agyonlövő 18 éves fiút

rtl.hurtl.hu

2021. december 21. 20:49

A büntetőjogi felelősség alól egy hónapja felmentett Kyle Rittenhouse-t az önvédelem szimbólumaként ünneplik.

Egy hónappal azután, hogy felmentették az emberölés vádja alól, egy amerikai konzervatív ifjúsági szervezet rendezvényén szólalt fel Kyle Rittenhouse.

A 18 éves illinois-i fiú tavaly augusztusban a Wisconsin állambeli Kenoshába utazott, ahol két nappal korábban zavargások törtek ki, mert a rendőrök lelőttek egy 29 éves afroamerikai férfit, Jacob Blake-et. Kyle Rittenhouse egy AR-15-ös félautomata fegyvert is magával vitt, hogy segítsen megvédeni az üzleteket, ha fosztogatás kezdődne. Végül tüntetők egy csoportja konfliktusba keveredett a fiúval, aki két fegyvertelen férfit – a 36 éves Joseph Rosenbaumot és a 26 éves Anthony Hubert – agyonlőtte, ezután a felé fegyverrel közelítő Gaige Grosskreutzot megsebesítette. Kyle Rittenhouse önvédelemre hivatkozott, az esküdtszék pedig hitt neki és felmentette.

Állva éljenző, a nevét skandáló tömeg fogadta a fiatal fiút hétfőn Phoenixben, a Turning Point USA nevű négynapos nevű rendezvényen – számolt be a Washington Post. A rocksztároknak kijáró fogadtatásról videót is megosztottak a Twitteren. A Turning Point USA szóvivője, Andrew Kolvet szerint ugyanis Kyle Rittenhouse, bár nem kérte ezt, kulturális jelkép lett, az önvédelemhez való jog ikonja. Charlie Kirk, a szervezet vezetője úgy köszöntötte a fiút, hogy

Milliók számára hős vagy, megtiszteltetés, hogy velünk vagy

– mondta. Kyle Rittenhouse annak ellenére vett részt a rendezvényen, hogy felmentése után azt mondta, szeretne visszahúzódni a nyilvánosságtól. Azóta már Donald Trump volt elnökkel is találkozott, aki „kedves fiatalembernek” nevezte őt, a Fox News műsorvezetője, Tucker Carlson pedig dokumentumfilmet készített róla – írta a Washington Post.

A phoenix-i kiállítási központban Kyle Rittenhouse egy 45 perces panelbeszélgetésen vett részt mintegy 6700 néző előtt. Egyebek mellett arról beszélt, hogy bűnbakká tették meg őt, mert a kormány el akarja venni az emberektől a fegyvereiket.

A tárgyalásom a példa rá, hogy megpróbálják elvenni a második alkotmánykiegészítésbe foglalt jogainkat, a jogot arra, hogy megvédjük magunkat

– jelentette ki. Beszélt arról is, hogy per indulhat egyes médiumok ellen amiatt, ahogyan a bírósági tárgyalásáról beszámoltak. Azt azonban nem nevezte meg, hogy mely médiumokról lenne szó.

Bár a rendezvényen szintén felszólaló republikánus kongresszusi képviselő, Lauren Boebert „új barátjaként” beszélt a fiúról, a Washington Post szerint republikánus körökből is kritizálták a Turning Point USA-t Kyle Rittenhouse meghívásáért, akinek személyében egy olyan embert dicsőítenek, aki két embert megölt, egyet pedig megsebesített, még ha fel is mentették a büntetőjogi felelősség alól.

Nyitókép: Kyle Rittenhouse – Fotó: Ross D. Franklin / AP

Címlapról ajánljuk