Külföld

„Az önpusztítás csúcsa” – egyre jobban terjed a húszabáló „zombidrog”

rtl.hurtl.hu

2023. február 22. 10:35

A lónyugtatókkal felütött heroin és fentanil már megjelent szerte az Egyesült Államokban 

Egyre jobban terjed az amerikai nagyvárosokban a „zombidrogként” is ismertté vált kábítószerkoktél, amit először az ország kelti részén találhaó Philadelphia városában kezdett el pusztítani.

A xilazin nevú állatorvosi nyugtatóval felülött heroin és fentanil hatására a használók féltudatlan állapotba kerülnek és „zombiként” mászkálnak. Mellékhatásként pedig szó szerint elrohasztja az emberek bőrét, olyan, akár amputációhoz is vezető sebeket hagyva, ami miatt a használók még jobban hasonlítani kezdenek az élőhalottakhoz.

„Az önpusztítás csúcsa” – a húszabáló „zombidrog” egyre jobban terjed
Fotó: Lokman Vural Elibol/Anadolu Agency via Getty Images

A New York Post cikke szerint a „tranq” (magyarra leginkább nyugiként fordítható) néven is ismert drogkoktél már megjelent a nyugati parton található Los Angeles és San Francisco városában is.

A New York Times január elején megjelent cikke szerint Philadelphia városában már annyira elterjedt a „zombidrog”, hogy már nem is lehet olyan drogot kapni, amiben nincsen xilazin. A drogpiacként ismerttá vált Kensington negyed egyes utcái és terei úgy néznek ki, mintha egy zombiapokalipszis utáni világot látnánk.


A Times cikke szerint a droghasználók eleinte nem is tudták, hogy mivel van felütve a kábítószer, amit az utcán vásároltak, és sokan vannak, akik szeretnének olyat venni, amiben nincsen xilazin, de olyat már nem lehet kapni. Mivel a lónyugtató elvonási tünetei még a heroinénál is fájdalmasabbak, sokan inkább tovább használják a „zombidrogot”, mert annyira félnek a rosszulléttől.

Egy 38 éves nő, akinek egyik lábát le kellett vágni egy tranq okozta seb elfertőződése miatt, a Timesnak elmondta:

A tranq drog szó szerint megeszi a húst. Ez az önpusztítás csúcsa.

Nyitókép: Tayfun Coskun/Anadolu Agency via Getty Images

 

#Külföld#drog#kábítószer#zombi#zombidrog#egyesült államok

Címlapról ajánljuk