Külföld

„Ötven nap esőre van szükségünk” – megdöbbentő videón a csontszáraz velencei csatornák

rtl.hurtl.hu

2023. február 21. 6:55

Az észak-olaszországi Garda-tó vízszintje sem volt még ennyire alacsony, San Biagio szigetet például gyalog is el lehet érni egy ösvényen keresztül. 

Egyre többen aggódnak Olaszországban amiatt, hogy megismétlődik a tavalyi szárazság okozta vészhelyzet, az Alpokban ugyanis idén télen a szokásos hómennyiség kevesebb mint fele esett – írta a Guardian.

Velencében például általában az áradások okoznak gondot, most azonban szokatlan mértékű apállyal kell megküzdeni. A vízszint olyannyira alacsony, hogy a gondolák már nem képesek haladni, mint ahogyan a vízi taxik és a mentőhajók sem. 


Tavaly júliusban Olaszország az elmúlt 70 év legsúlyosabb aszályát szenvedte el, és rendkívüli állapotot hirdetett a Pó körüli területeken. Jelenleg a folyóban 61 százalékkal kevesebb a víz, mint általában az évnek ebben az időszakában.

Massimiliano Pasqui klímaszakértő, a CNR olasz tudományos kutatóintézet munkatársa azt mondta, 500 milliméternyi csapadékot kellene visszanyerni az északi régióban.

Ötven nap esőre van szükségünk

– fogalmazott.

Az észak-olaszországi Garda-tó vízszintje sem volt még ennyire alacsony, San Biagio szigetet például gyalog is el lehet érni egy ösvényen keresztül. 

Az előrejelzések szerint hamarosan megérkezik a csapadék Észak-Olaszországba és az Alpokba is.

Nyitókép: Andrea Merola/MTI/EPA/ANSA

#Külföld#velence#csatorna#szárazság

Címlapról ajánljuk