Külföld

A szuperdisznók Kanada után most az USA felett is átvehetik a hatalmat

rtl.hurtl.hu

2023. február 21. 15:17

Nincs megállás.

Már mújusban beszámoltunk róla, hogy hibrid szuperdisznók lepték el Kanadát, ahol „a megfoghatatlan állatok továbbra is fenyegetést jelentenek a vidéki és városi élőhelyekre”. Ám most úgy tűnik, hogy az USA-t is elfoglalhatják a szupercocák.

Az IFL most arról ír, hogy az állatok délre húzódnak, úgyhogy már az USA északi államaiban is komoly fenyegetést jelenthetnek a helyi élővilágra. Az országban a vaddisznók a 16. században jelentek meg, azóta pedig az USA egyik legpusztítóbb invazív fajává nőtték ki magukat: évente 2,5 milliárd dollárnyi kárt okoznak.

A szuperdisznók ráadásul sokkal okosabbak és nehezebben befoghatók átlagos társaiknál. A hibridet kanadai farmerek tenyésztették ki, hogy olyan disznókat kapjanak, amelyek a házisertésnél sokkal ellenállóbbak a hideggel szemben, így olyan fagyokat is túlélnek, amelyekbe egy hagyományos állat belepusztulna.

Ezek a állatok azonban nemcsak kiszorítják az őshonos fajokat, hanem néha meg is eszik őket.

A vaddisznók súlya elérheti a 150 kilogrammot is és rendkívül ellenállók, a hidegtől gyapjas aljszőrzet védi őket és egy nap alatt több mint 40 kilométert tudnak megtenni. Ezek az állatok szinte bármilyen éghajlaton képesek életben maradni, ez Észak-Amerika legtermékenyebb invazív faja.

Nyitókép: Miguel Tremblay / Wikimedia Commons

#Külföld#disznó#hibrid#szuperdisznó#kanada#usa

Címlapról ajánljuk