Külföld

Stratégiai kudarcot vallott Vlagyimir Putyin – állítja az amerikai külügyminiszter

rtl.hurtl.hu

2023. február 21. 12:10

Anthony Blinken szerint nem szabad megengedni, hogy büntetlenül veszélyeztessék a nyugati értékrendet. 

Vlagyimir Putyin orosz elnök ukrajnai háborúja minden szempontból stratégiai kudarc – mondta Antony Blinken amerikai külügyminiszter kedden Athénban görög kollégájával, Nikosz Dendiasszal tartott közös sajtótájékoztatóján.

„Ez az ukrán nép bátorságának, valamint a világ minden szegletéből Ukrajna támogatására siető szövetségesek és partnerek erejének és egységének köszönhető” – tette hozzá.

Anthony Blinken szerint senki sem akarta ezt a háborút, és mindenki azt szeretné, ha mihamarabb véget érne, de létfontosságú az alapelvek közös védelme.

Mert ha nem tesszük, ha hagyjuk, hogy mindez büntetlenül folytatódjon, azzal Pandora szelencéjét nyitjuk ki az egész világon

– magyarázta.

Blinken az iráni nukleáris programról szólva kifejtette: Washington továbbra is a diplomáciai megoldás híve, és ennek útja mindig nyitott, de jelenleg Teherán nem mutat érdemi elköteleződést az ügyben.

Az amerikai külügyminiszter egyúttal felszólította Ankarát és Athént, hogy igyekezzenek rendezni nézeteltéréseiket, és kerüljék a feszültség növekedéséhez vezető egyoldalú lépéseket.

A NATO-szövetséges és egymással szomszédos Törökország és Görögország több kérdésben vitában áll egymással, az égei-tengeri ásványkincsek kitermelési jogaitól kezdve a légtéren át az etnikailag megosztott Ciprusig. Nemrég újból fokozódtak a feszültségek, de közben Görögország az elsők között küldött segítséget Törökországnak a több tízezer ember halálát okozó, pusztító földrengés után.

Nikosz Dendiasz görög külügyminiszter a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: Athén semmit sem vár a Törökországnak nyújtott támogatásért cserébe.

„Kötelességünk segíteni szenvedő embertársainkon, és ezt továbbra is meg fogjuk tenni” – mondta.

Nyitókép: Oresztisz Panajotu/MTI/EPA/ANA-MPA

 

#Külföld#Anthony Blinken#vlagyimir putyin#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk