Külföld

Jeszenszky Gézát Magyarország Hitlerhez való viszonyára emlékeztette Orbán Viktor évértékelője

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. február 21. 7:11

Az Antall-kormány külügyminisztere úgy véli, hogy az amerikai elnök nagyon fontos pillanatban látogatta meg Volodimir Zelenszkijt.

Mint arról az rtl.hu is beszámolt, Joe Biden amerikai elnök hétfőn előre be nem jelentett látogatást tett Kijevben, ahol találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Biden egyebek mellett biztosította ukrán kollégáját, hogy az Egyesült Államok továbbra is határozottan kiáll Ukrajna mellett az orosz agresszióval szemben, és újabb fegyverszállítmányokkal segítik a megszállók ellen harcoló ukrán hadsereget.

Jeszenszky Géza volt külügyminiszter a Népszavának azt mondta a látogatással kapcsolatban, hogy Biden elnök „nagyon erős üzenetet küldött a külvilágnak: Washington elszánt, és nem hagyja magára Ukrajnát”.

A volt washingtoni nagykövet szerint „Joe Biden nagyon fontos pillanatban látogatott az ukrán fővárosba”. Oroszország ugyanis egyszerre indított új támadást a harctéren és nyilvánosságban: az újult erővel támadó orosz propaganda „arról akarja meggyőzni a nyugati közvéleményt: a háborúnak akkor lehet vége, ha abbahagyják Ukrajna támogatását, Kijev pedig területi engedményeket tesz az agresszornak”.

Az Antall-kormány külügyminisztere úgy véli, hogy Biden látogatásával bátorságot, határozottságot és erőt demonstrált. Jeszenszky Géza felhívta a figyelmet arra, hogy az amerikai elnök előtt már rengeteg európai politikus járt Kijevben Zelenszkij elnöknél.

Aki nem ment el, az fél, vagy a másik félnek drukkol

– mondta Jeszenszky Géza, leginkább Orbán Viktor miniszterelnökre utalva.

Az egykori külügyminiszter kitért Orbán Viktor szombati évértékelő beszédére is, ami szerinte „egy ponton kísértetiesen emlékeztetett a '30-as évek katasztrofális külpolitikájára”, amikor a nyugati hatalmak azzal próbálták megbékéltetni Adolf Hitlert, hogy sorozatosan rábólintottak területszerzéseire.


Jeszenszky Géza szerint „túl azon, hogy az orosz agresszió morálisan vállalhatatlan, a magyar politikának arra kellene törekednie, hogy felkészüljön minden eshetőségre”. Mivel Ukrajna a háború egy éve alatt nem roppant össze, és jó eséllyel akár győztesként is kikerülhet a háborúból, „ha valakinek valóban szívügye a kárpátaljai magyarság sorsa, annak jelenleg egyetlen józan választása lehet: jóban kell lenni Ukrajnával”.

Nyitókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt (b) a Kremlben 2018. szeptember 18-án – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

#Külföld#orosz-ukrán háború#joe biden#jeszenszky géza#orbán viktor#kritika

Címlapról ajánljuk