Külföld

Joe Biden Ukrajnába látogatott

rtl.hurtl.hu

2023. február 20. 10:20

Az amerikai elnök Kijevben találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. 

Joe Biden amerikai elnök előre be nem jelentett látogatásra utazott hétfőn Kijevbe, ahol találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. 

A PBS amerikai közszolgálati televízió riportere tudósított a találkozóról a többi amerikai sajtótermék számára. Közlése szerint elsőként Zelenszkij beszélt, aki angolul nyilatkozva megköszönte az amerikaiak támogatását az orosz támadás elleni harcukban, és kiemelte, az orosz invázió megindulása után az első telefonhívást a Fehér Háztól kapta. 

Joe Biden „fontosnak” nevezte, hogy az Egyesült Államok elnök Kijevben legyen a támadás egyéves évfordulóján, és jelezze, nem kétséges az Egyesült Államok támogatása. Az amerikai elnök közölte, hogy bár sokmindenben nem értenek egyet a kongresszus tagjai, abban jelentős az egyetértés, hogy Ukrajnát támogatni kell. Biden közölte:

Ez nem csak Ukrajna szabadságáról szól, hanem általában a demokráciáról.

Volodimir Zelenszkij az eseményt úgy jellemezte, mint „a legfontosabb látogatás az amerikai-ukrán kapcsolatok történetében”, hozzátéve, hogy „gyümölcsöző tárgyalásokat” folytattak, aminek eredményeit nemsokára a fronton is érezni lehet majd. 

Jo Biden Ukrajnába látogatott
Fotó: Kay Nietfeld/picture alliance via Getty Images

Videón, ahogy Biden és Zelenszkij a kijevi Szent Szófia-székesegyháznál sétál.

Újabb amerikai fegyverek érkeznek

A Fehér Ház közleménye szerint Biden be fogja jelenteni, hogy újabb fegyverszállítmányokkal segítik Ukrajnát. Washington egyebek mellett tűzérségi lőszereket és tankelhárító fegyvereket adnak Ukrajnának, valamint légvédelmi radarokat, hogy „meg tudják védeni az ukrán lakosságot a légitámadásoktól”. Emellett újabb szankciókat fog bejelenteni a héten az orosz elit tagjai, valamint cégek ellen.

A New York Times beszámolója szerint Biden ötszázmillió dollár értékű támogatást jelentett be Kijevben, aminek részleteit a következő napokban hozzák nyilvánosságra. 

Zeleszkij elmondása szerint a két elnök nagyhatótávolságú fegyverekről is beszélgetett, és közölte, hogy Ukrajna „nagyon jelentős támogatást” fog kapni, ami „egyértelmű jelzés lesz" arra, hogy Moszkvának „nincsen esélye a győzelemre”. 

Moszkva nem reagált

Az orosz kormány nem reagált azonnal Biden kijevi látogatására, de a Kreml várható reakciójába betekintést engedhet a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség beszámolója, amiben úgy jellemezték a látogatás, mint ami bizonyítja, hogy Oroszország valójában a nyugati országgal háborúzik Ukrajnában. 

Régóta tervezi

A CNN cikke szerint Biden már hónapok óta el akart látogatni Ukrajnába, miután több európai vezető, köztük a francia elnök, a német kancellár és a brit miniszterelnök is elutazott az ukrán fővárosba. A látogatást egy nappal azelőtt történt, hogy az amerikai elnök egy előre eltervezett látogatásra készül Lengyelországba, ahol Andrzej Duda lengyel elnökkel találkozik. 

Joe Biden Ukrajnába látogatott
Joe Biden és Volodimir Zelenszkij Kijevben. Fotó: UKRAINIAN PRESIDENCY/Anadolu Agency via Getty Images

A Guardian kijevi tudósítójának elmondása szerint az ukrán fővárosban már reggel óta terjed pletykaszinten, hogy az amerikai elnök oda fog utazni, miután több utcát is kordonokkal zártak le. 

A Rolling Stone magazin riportere - aki előre tudott a látogatásról, de megkérték, hogy azt tartsa titokban - elmondta, hogy több tervet is raktak Biden elé a találkozoról, például, hogy a lengyel-ukrán határon, vagy Lvivben találkozzon Zelenszkijjel, de az amerikai elnök ragaszkodott hozzá, hogy az ukrán fővárosban legyen a találkozó. 

A New York Times beszámolója szerint Biden - az európai politikusokhoz hasonlóan - vonattal utazott az ukrán fővárosba a lengyel határtól. A Fehér Ház annyira titokban tartott az utazást, hogy vasárnap kiadott programtervében az szerepelt, hogy még Washingtonban van, és majd csak hétfő este utazik Varsóban, miközben akkor már félúton volt Ukarjna felé. A CNN cikke szerit az elnöki különgép helyi idő szerint vasárnap hajnalban szállt fel az Andrews légibázisról, és a gépen lévő amerikai újságíróknak megtiltották, hogy elektronikai eszközeik náluk legyenek. 

Joe Biden végül közép-európai idő szerint nagyjából délután egy órakor hagyta el Kijevet - közölték a vele utazó újságírók. 

Nyitókép: Facebook/Володимир Зеленський

#Külföld#joe biden#ukrajna#Volodimir Zelenszkij

Címlapról ajánljuk