Külföld

Jobb a békesség alapon az USA előre szólt Oroszországnak, hogy Biden Kijevbe megy

rtl.hurtl.hu

2023. február 20. 15:38

Amikor Biden és Zelenszkij az ukrán fővárosban az utcán sétált, mégis megszólaltak a légvédelmi szirénák.

Az Egyesült Államok néhány órával Joe Biden Kijevbe utazása előtt értesítette Oroszországot az amerikai elnök ukrajnai látogatásáról – közölte a washingtoni Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsa hétfőn.

Jake Sullivan, az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója újságírói kérdésre annyit mondott, hogy az Egyesült Államok konfliktusmegelőzési szándékból döntött úgy, hogy néhány órával az elnök elutazása előtt tájékoztatja az oroszokat.

A tájékoztatás formájáról, módjáról és az esetleges orosz válaszról a Fehér Ház nem számolt be, illetve arról sem, hogy az oroszok a látogatás közben támadták-e az ukrán fővárost.

Amikor azonban Joe Biden Volodimir Zelenszkijjel a Szent Szófia-székesegyháznál sétált, a videón lehet hallani, hogy szólnak a légvédelmi szirénák:


Az elnöki hivatal biztonsági testülete közleményében példa nélkülinek nevezte az utazást, tekintettel arra, hogy az Egyesült Államok nem rendelkezik katonai infrastruktúrával a háború sújtotta térségben.

Volodimir Zelenszkij ukrán és Joe Biden amerikai elnök a kijevi Szent Mihály-székesegyháznál 2023. február 20-án. Fotó: MTI/AP/Evan Vucci.

#Külföld#fehér ház#ukrajna#orosz-ukrán háború#kijev#jake sullivan#oroszország#látogatás#egyesült államok

Címlapról ajánljuk